Internationale kritiek op optreden ordetroepen in Egypte

Een poster van Mohammed Morsi te midden van een vuurzee bij een ontruimd plein in Kairo. Foto Reuters

Er is hevige internationale kritiek op het optreden van de ordetroepen in Egypte vandaag. De Turkse president Abdullah Gül noemde het gewelddadig ontruimen van de zitprotesten vandaag zelfs “volstrekt onacceptabel.” Bij de ontruiming vielen vele tientallen doden en raakten wellicht duizenden gewond.

Let op. Dit bericht bevat schokkende beelden.

Gül zei zojuist in een reactie op het geweld in Egypte volgens persbureau Reuters:

“Gewapend optreden tegen burgers, tegen demonstranten, dat is volstrekt onacceptabel.”

Aanhnagers van Morsi en ordetroepen botsen in de wijk Mohandessin. Foto AP / Hassan Ammar

De Turkse premier Tayyip Erdogan riep de VN-Veiligheidsraad en de Arabische Liga op onmiddellijk stappen te ondernemen om ” een slachting” in Egypte te stoppen. Hij zei dat het internationale stilzwijgen tot nu toe de weg heeft vrijgemaakt voor de Egyptische autoriteiten om de opstand zo hardhandig neer te slaan.

Turkije geldt als één van de meest fervente internationale critici met betrekking tot wat het land al eerder “een onacceptabele coup” in Egypte noemde. Begin vorige maand zette het Egyptische leger de democratisch verkozen president Mohammed Morsi af.

De Europese Unie heeft vandaag laten weten “extreem bezorgd” te zijn over de berichten over de vele dodelijke slachtoffers bij het geweld vandaag in Egypte. De EU roept de Egyptische autoriteiten op zich in te houden.

Ordetroepen in discussie met een vrouw die protesteert tegen de ontruiming van de zitprotesten vandaag. Foto AP / Imad Abdul Rahman

Egyptische regering prijst juist optreden van ordetroepen

Maar de Egyptische regering zelf zegt dat juist te doen. Zij roept op haar beurt de aanhangers van president Morsi op “redelijkheid te betrachten” en het geweld te stoppen. Zij prees het optreden van de Egyptische ordetroepen vandaag. In een verklaring stelde zij de leiders van de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor het bloedvergieten en de aanhoudende rellen van vandaag.

Ordetroepen arresteerden vandaag onder meer politicus Mohamed El-Beltagi van de Moslimbroederschap, bij de Rabaa al-Adawiya moskee.

Hoeveel doden en gewonden er vandaag in Egypte precies zijn gevallen, is moeilijk te zeggen. Persbureau AFP telde eerder vandaag 43 dodelijke slachtoffers, veelal met schotwonden in hoofd en lichaam. De Moslimbroederschap spreekt zelfs van meer dan 300 doden en 9.000 gewonden.

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat onder de ordetroepen zes doden zijn gevallen en dat 66 politie-agenten gewond raakten tot nu toe.

Aanhangers van Morsi tussen de ravage die werd aangericht door de rellen vanochtend nabij de Universiteit van Kairo. Foto AP / Imad Abdul Rahman

Egyptische ordetroepen begonnen vanochtend met het ontruimen van de kampen met Morsi-aanhangers. Die hielden op twee plekken in Kairo al weken zitprotesten en eisten dat hun president weer zou worden geïnstalleerd.

Volgens NRC-correspondent Gert van Langendonck is het geweld vandaag nog lang niet voorbij. Rond de ontruimde plaatsten wordt nog steeds gevochten en ook uit andere delen van Egypte komen berichten over hevige rellen tussen Morsi-aanhangers en ordetroepen, onder meer na vergeldingsacties van demonstranten gericht tegen Koptische kerken.

Verbrande lijken van leden van de Moslimbroederschap liggen op straat na de gevechten nabij de Universiteit van Kairo en het Nahdet Misr Plein. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany