Filmregisseurs spannen kort geding aan tegen UPC en Ziggo

Leden van de crew in actie op de filmset van de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Dorsvloer vol Confetti'.
Leden van de crew in actie op de filmset van de nieuwe Nederlandse speelfilm 'Dorsvloer vol Confetti'. Foto ANP / Levin den Boer

Nederlandse film- en tv-regisseurs hebben een kort geding aangespannen tegen kabelmaatschappijen UPC en Ziggo in een conflict over vergoedingen voor hun auteursrechten. De rechtszaak tussen de organisatie die de auteursrechten van regisseurs beheert, Vevam, en de kabelmaatschappijen dient vandaag voor de rechtbank in Amsterdam.

De kabelmaatschappijen weigeren sinds oktober 2012 een vergoeding aan de regisseurs te betalen voor het uitzenden van films, series en programma’s. Die vergoeding stamt uit de tijd dat kabelaars het tv-signaal van de omroepen uit de ether plukten en vervolgens via de kabel uitzonden. Daardoor was er sprake van ‘secundaire doorgifte’ van het signaal en moesten kabelaars een vergoeding betalen aan regisseurs.

Inmiddels krijgen kabelmaatschappijen hun signaal direct van de omroepen. Volgens UPC en Ziggo is er nu geen sprake meer van secundaire, maar van primaire doorgifte. En daarvoor, zo vinden de kabelaars, hoeft geen extra vergoeding worden te betaald. De kabelmaatschappijen stellen dat de regisseurs al een honorarium ontvangen van omroepen of producenten in ruil voor het afstaan van hun auteursrechten, en dat de kabelaars de omroepen betalen. Koepelorganisatie Rodap, waarin kabelmaatschappijen, producenten en omroepen zich hebben verenigd, steunt de kabelaars in de rechtszaak.

Het kort geding tussen Vevam en de maatschappijen maakt deel uit van een slepend conflict tussen verschillende organisaties die auteursrechten beheren en producenten, omroepen en kabelaars. Sinds 2011 onderhandelen de partijen over een allesomvattende regeling voor het uitzenden van films, series en programma’s, ook via internet. Die onderhandelingen mislukten vorig jaar.