Egyptische premier verdedigt handelen - dodental loopt op tot 235

De interim-premier Hazem el-Beblawi verdedigde vanavond in een reactie op de ontwikkelingen van vandaag de beslissing om de tentenkampen van Morsi-aanhangers te ontruimen. Het officiële dodenaantal is opgelopen tot 235.

Botsingen tussen aanhangers oud-president Morsi en de Egyptische oproerpolitie in Kairo.
Botsingen tussen aanhangers oud-president Morsi en de Egyptische oproerpolitie in Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah

De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi heeft vanavond de beslissing om de tentenkampen van Morsi-aanhangers in Kairo te ontruimen verdedigd. Hij zei in een reactie op de gewelddadige ontwikkelingen in het land vandaag dat de autoriteiten geen andere keuze hadden dan te handelen, zo meldt persbureau Reuters.

Egyptische troepen schoten bij het leegruimen van de kampen tientallen mensen dood. Om hoeveel mensen het gaat, is nog steeds niet volledig duidelijk. Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat ten minste 235 mensen om het leven zijn gekomen. Onder hen 43 politieagenten. Ruim tweeduizend mensen zijn gewond geraakt. Beide aantallen lopen waarschijnlijk nog op. De Moslimbroederschap sprak zelfs van meer dan vijfhonderd omgekomen betogers en zo’n negenduizend gewonden, maar die cijfers konden niet worden bevestigd. In totaal zijn zo’n tweehonderd arrestaties verricht.

El-Beblawi verdedigt de aanpak van de autoriteiten:

“We vonden dat de zaken een punt hadden bereikt dat geen enkele zelfrespecterende staat meer kon accepteren.”

El-Beblawi spreekt van een “verspreiding van anarchie en aanvallen op ziekenhuizen en politiebureaus”. De keuze om de protesten gewelddadig op te breken was niet gemakkelijk en werd alleen genomen nadat de regering bemiddelingspogingen een kans had gegeven, aldus de premier. De eerder vandaag afgekondigde noodtoestand zal volgens hem zo kort als mogelijk in stand worden gehouden, om de weg richting democratie te kunnen herpakken.

De interim-vicepresident van Egypte, Mohammed el-Baradei, zei eerder vandaag in een reactie op te stappen. Hij zegt af te treden uit protest tegen het gewelddadige optreden van de Egyptische autoriteiten tegen de aanhang van de afgezette president Mohammed Morsi. Hij gaf aan de verantwoordelijkheid voor gevloeid bloed niet te kunnen dragen.

’43 politieagenten gedood’

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim liet vanavond weten dat vandaag 43 politieagenten bij de botsingen om het leven zijn gekomen. De agenten zouden vooral de dood hebben gevonden bij aanvallen van Morsi-aanhangers op 21 politiebureaus en zeven koptische kerken.

De twee tentenkampen die de autoriteiten vanochtend probeerden te ontruimen, zijn volgens Ibrahim nu volledig ontruimd. Ibrahim voegde toe dat de regering de vorming van nieuwe tentenkampen of sit-ins van demonstranten nergens in het land meer zal toestaan.

Op het handelen van de Egyptische regering klinkt de hele dag al veel internationale kritiek. Vanavond kwam daar een veroordeling van de chef buitenlands beleid van de Europese Unie Catherine Ashton bij. Ze veroordeelde de grote hoeveelheid doden, riep de interim-regering op de noodtoestand zo snel mogelijk te beëindigen en vroeg het leger de uiterste terughoudendheid te betrachten, om de hervatting van het gewone leven mogelijk te maken.

Het geweld van vandaag volgde op de ontruiming in Kairo van twee tentenkampen van Morsi-aanhang. Het leger ging in de ochtend over tot de ontruiming, waarna elders in de hoofdstad en in andere steden in het land de vlam in de pan sloeg. De aanhangers hielden op twee plekken in Kairo al weken zitprotesten en eisten dat hun president weer zou worden geïnstalleerd, die vorige maand werd afgezet door het leger.