De bitcoin rolt niet lekker in VS

De virtuele munteenheid bitcoin ligt onder vuur in de VS De koers van de munt ligt rond de 80 euro, maar wat verhandelt men er eigenlijk mee?

redacteur economie

De bitcoin ligt onder vuur. De financiële toezichthouder van de staat New York is deze week begonnen met een omvangrijk onderzoek en heeft verschillende bedrijven die in de virtuele munteenheid bitcoins handelen dagvaardingen overhandigd. Tegelijkertijd zette het Amerikaanse Congres andere toezichthouders in Amerikaanse staten onder druk om de bitcoin en andere virtuele munteenheden in de gaten te houden.

Bitcoin is een anoniem betalingssysteem waar geen overheid of bank controle over heeft. Op websites als MT.Gox kan men met regulier geld in bitcoins handelen. Vervolgens kunnen ze via programma’s worden overgemaakt aan anderen – van winkels tot vrienden. De computer van een eigenaar dient als bankrekening.

Het grote verschil met transacties via internetbankieren is dat er bij bitcoins geen bank tussenzit. Die vinden (net zoals bij cash) direct tussen gebruikers plaats. Het maakt transacties volledig anoniem en dat baart overheden vanwege het gebrek aan controle zorgen.

Benjamin Lawsky, toezichthouder van de staat New York, schrijft dat bitcoins gebruikt worden „om gevaarlijke criminele activiteiten te ondersteunen zoals drugssmokkel, witwassen, wapenhandel en kinderporno”. Hij pleit voor het inbouwen van bepaalde veiligheidsvoorzieningen. Niet alleen omdat bitcoins door criminelen worden gebruikt, maar juist omdat ze populair zijn geworden onder het gewone volk. „Consumenten en onze nationale veiligheid moeten beschermd worden.”

Bitcoins werden in 2008 bedacht door de Japanse programmeur Satoshi Nakamoto (een pseudoniem). Begin dit jaar, rond de crisis in Cyprus, beleefde de munt haar doorbaak en werd ze ook door investeerders omarmd. De koers maakte een stormachtige ontwikkeling door en steeg in april naar zo’n 190 euro, om vervolgens te crashen. Inmiddels schommelt de bitcoin rond de 80 euro. Met 11 miljoen bitcoins in omloop is dat goed voor zo’n 880 miljoen euro.

Bitcoins kunnen online bij verschillende winkels worden gebruikt. De virtuele munt wordt door Amerikaanse autoriteiten dan ook steeds meer als echt geld behandeld. Vorige week oordeelde een rechter in Texas dat de munt wel degelijk als geld telt toen een verdachte van oplichting onschuldig pleitte, met als argument dat een bitcoin geen geld is.

De Nederlandse overheid lijkt bitcoins beduidend anders te benaderen dan de Amerikanen. In antwoord op Kamervragen antwoordde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) onlangs nog bitcoins niet als geld te beschouwen. Gevaren van het gebruik zag hij ook niet. „Van risico’s voor de financiële stabiliteit is vooralsnog geen sprake vanwege de beperkte omvang, de lage acceptatiegraad en de beperkte relatie van de bitcoin tot de reële economie.”