Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Begrotingstekort 2014 naar 3,9 procent - ‘we lopen uit de pas met Europa’

Het begrotingstekort bedraagt volgend jaar 3,9 procent, verwacht het CPB.
Het begrotingstekort bedraagt volgend jaar 3,9 procent, verwacht het CPB. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,9 procent. Dat is hoger dan in juni, toen de verwachting nog op 3,7 procent stond.

Erik van der Walle, politiek redacteur van NRC:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle CPB stelt verwachting begrotingstekort in 2014 negatief bij. Van 3,7 (in juni) naar 3,9 nu. Eco groei van 1 naar 0,75 pct in 2014

Het CPB verwacht in de tussenraming dat de economie dit jaar krimpt met 1,25 procent (in juni was de verwachting nog 1 procent krimp). In 2014 groeit de Nederlandse economie volgens de verwachting met 0,75 procent. Dat was bij de laatste raming een groei van 1 procent.

Nederland doet het niet goed in vergelijking met de landen om ons heen. Het CPB bevestigt hiermee eigenlijk wat het CBS vanochtend al zei. Van der Walle:

“We lopen uit de pas met de rest van Europa en dat lijkt erger te worden.”

Maar:

“Het is te makkelijk om te roepen dat het door het overheidsbeleid komt. Wij hebben onze eigen problemen, met name op de huizenmarkt. Daardoor blijft het consumentenvertrouwen laag en dat draagt er in grote mate aan bij dat wij het minder goed doen.”

Het CPB komt op een begrotingstekort van 3,0 procent voor dit jaar. Dat was in een eerdere raming 3,5 procent, maar op een daadwerkelijke verbetering wijst dat niet. De kosten van de nationalisering van SNS hoeven volgens Europese regels niet bij het EMU-saldo worden opgeteld, waardoor het percentage lager uitvalt.

VVD en PvdA praten vanaf volgende week over bezuinigingen

Aan het begin van de zomer stelde het kabinet-Rutte ‘maximaal’ zes miljard aan nieuwe bezuinigingen voor volgend jaar in het vooruitzicht. De onderhandelingen daarover gaan volgende week verder. Mogelijke effecten daarvan zijn in de raming niet meegenomen.

Volgens Van der Walle staat al vast dat er niet meer dan dat bezuinigd hoeft te worden. Desondanks is het pijnlijk dat de drieprocentsnorm niet gehaald wordt in 2014.

“Eurocommissaris Olli Rehn heeft al gezegd dat zes miljard voldoende is. Boven de drieprocentsnorm uitkomen levert Nederland dus geen boete van Europa op. Maar het kabinet, met de VVD voorop, heeft er steeds op gehamerd dat we die norm moeten halen. We hebben andere landen er streng op aangesproken en willen er zelf ook aan voldoen. Dat gaat dus niet lukken met zes miljard aan bezuinigingen.”

Nederland al een jaar in recessie

Eerder vanochtend keek het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog terug op het afgelopen kwartaal, waarin de economie met 0,2 procent kromp. Daarmee zit Nederland nu al een jaar in een recessie.

Ondertussen is de eurozone niet meer in recessie: de zeventien lidstaten toonden in het afgelopen kwartaal gemiddeld een groei van 0,3 procent.