Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Britse cameraman Sky News doodgeschoten in Egypte

Foto Sky News

Cameraman van de Britse nieuwszender Sky News Mick Deane is vanochtend doodgeschoten in Kairo. Dat heeft zijn werkgever bekendgemaakt.

De 61-jarige Deane werkte al vijftien jaar voor Sky News, en was hiervoor werkzaam in Washington en Jeruzalem. Deane was nu met een team van Sky in Egypte om het geweld te verslaan. De rest van het team is volgens Sky News ongedeerd. Het hoofd van Sky News, John Ryley, omschrijft Deane als “een van de beste cameramensen, een briljant journalist en een inspirerend mentor voor velen bij Sky”.

De Britse premier David Cameron tweette in reactie op het nieuws:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I am saddened to hear of the death of cameraman Mick Deane, covering Egyptian violence. My thoughts are with his family and @SkyNews team.

Update 18.45 uur: Andere journalisten raakten vandaag gewond bij het geweld. Een fotografe van persbureau Reuters werd in haar been geschoten. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend. Een fotograaf van AP die bij de Rabaah al-Adawiya-moskee, waar het grootste tentenkamp van Morsi’s achterban stond, aan het werk was, werd in zijn nek geraakt door hagel. Volgens AP vallen zijn verwondingen mee en kon hij later op de dag weer aan het werk.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) laat weten de incidenten te onderzoeken en roept de Egyptische autoriteiten op zich “terughoudend op te stellen en de media hun werk te laten doen”:

“We roepen de Egyptische autoriteiten op de veiligheidsdiensten duidelijk te maken dat de rechten van journalisten om vrijuit en veilig hun werk te kunnen doen moeten worden gerespecteerd.”

In Egypte zijn de autoriteiten sinds vanochtend bezig met een ontruimingsactie tegen de aanhang van ex-president Mohammed Morsi. Daarbij zijn al tientallen, mogelijk honderden mensen om het leven gekomen.

Bekijk onze In Beeld van de gewelddadigheden in Kairo vandaag: