Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Bezuinigingen op zzp’er werken averechts - hogere kosten bijstand’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De kabinetsplannen om de belastingaftrek voor eenmansbedrijven af te schaffen, lijken meer te kosten dan op te leveren. Dat schrijft dagblad Trouw. ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen verwachten dat bij een afschaffing duizenden kleine ondernemers zullen stoppen en zullen aankloppen bij de sociale dienst.

FNV Zelfstandigen becijferde, na een ondervraging van 1400 ondernemers, dat 9 procent overweegt met het bedrijf te stoppen. Als ook maar de helft van hen de daad bij het woord voegt en als kostwinner bijstand aanvraagt, betekent dat 32.000 nieuwe uitkeringen. De sociale diensten zijn in dat geval 509 miljoen euro kwijt, blijkt uit berekeningen van Trouw. Het kabinet rekent erop juist 500 miljoen te besparen.

Vandaag komt het Centraal Planbureau met gegevens over een zwakke economie en sombere werkloosheidscijfers. Die berekeningen kunnen het voor het kabinet moeilijk maken om te bezuinigen op de belastingaftrek, al staat die pas voor 2015 op de rol.

Het wijzigen van de zelfstandigenaftrek staat in het regeerakkoord. VVD en PvdA vinden dat die belastingverlichting op de helling kan, omdat zelfstandigen zonder personeel vaak klein blijven en weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie.

FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland, organisaties die de belangen van kleine ondernemers vertegenwoordigen, vrezen dat een groot aantal zelfstandigen zonder personeel de belastingverandering niet overleeft. Want al zijn er natuurlijk genoeg zzp’ers die een riant inkomen verdienen, er bestaat ook een groep die zonder de zelfstandigenaftrek dicht bij de bijstandsnorm in de buurt komt, aldus ZZP Nederland in Trouw.