‘Asresten Kunsthalroof naar Nederland voor contra-expertise’

Een deel van het onderzoeksrapport van het Roemeens Nationaal Historisch Museum. De asresten werden door het Roemeense rechercheteam aangeleverd in oude waterflessen.

De asresten die zijn aangetroffen in de kachel van een van de verdachten van de Kunsthalroof gaan naar Nederland voor een contra-expertise. Dat zegt Catalin Dancu, de advocaat van hoofdverdachte Radu D.

“De aanklagers zijn akkoord gegaan met ons verzoek voor een second opinion. Mijn cliënt zegt dat de schilderijen niet zijn vernietigd en ik vertrouw hem. Dit nieuwe onderzoek zal aantonen dat het niet is bewezen dat de schilderijen zijn vernietigd.”

Het Openbaar Ministerie in Boekarest kan nog niet bevestigen dat ze akkoord zijn met het verzoek van de advocaat. Ook het Nederlandse OM is nog niet op de hoogte. Een woordvoerder:

“Het is wel zo dat wij ons nu oriënteren op de mogelijkheden van aanvullend onderzoek in Nederland. We zijn het rapport naar de asresten eerst nog aan het bestuderen. Het zou ook goed kunnen dat we de onderzoeksresultaten alleen herbeoordelen en niet zelf opnieuw de asresten onderzoeken.”

Advocaten trekken rapport in twijfel

Tijdens de eerste hoorzitting van het proces, gisterochtend, werd al duidelijk dat de advocaten van de verdachten vraagtekens zetten bij het onderzoek van het Roemeens Nationaal Historisch Museum. In dat onderzoek wordt de conclusie getrokken dat er in ieder geval drie tot vier olieverfschilderijen zijn verbrand.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, als directeur van het museum verantwoordelijk voor het eerste onderzoek, laat weten dat hij een contra-expertise met vertrouwen tegemoet ziet. “Ik ben er zeker van dat de resultaten precies hetzelfde zijn.”

Volgens Oberländer-Târnoveanu kunnen er bij een second opinion mogelijk verdergaande conclusies worden getrokken. Nu kunnen de onderzoekers niet met honderd procent zekerheid zeggen dat het om asresten gaat van de schilderijen die uit de Kunsthal zijn gestolen. In theorie zouden er ook soortgelijke schilderijen, uit dezelfde tijd met dezelfde techniek, kunnen zijn verbrand. De informatie over bijvoorbeeld restauraties ontbrak in het onderzoek van het Roemeens museum.

Het proces tegen de verdachten van de Kunsthalroof wordt op 10 september hervat.