Actie in Westen of solidair in Sotsji

Homo-organisaties in Rusland zijn het oneens over een boycot van Sotsji. De pleitbezorgers ervan zien een boycot vooral als actiemiddel tegen Poetin.

Moskou. - Een boycot van de Olympische Winterspelen in Sotsji ter ondersteuning van de Russische homorechten die nu in Rusland wettelijk worden beperkt? Onder homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen (LGBT in het Engels) in Rusland is er geen consensus.

Zinloos, meent de leider van GayRussia, een beweging van homoactivisten die gayparades proberen te organiseren. „De Spelen kunnen niet worden verplaatst. De enige mensen die eronder zullen lijden, zijn de sporters”, aldus Nikolaj Aleksejev tegen tv-kanaal Russia Today.

Ook het Interregionale LGBT-Netwerk, een koepel van homo-vertegenwoordigers in zeventien Russische regio’s, heeft het Westen gevraagd niet over te gaan tot een boycot, waar onder anderen de Britse acteur Stephen Fry vorige week voor pleitte. In een verklaring, getiteld ‘We moeten praten, niet weglopen’ wijst het hoofdkantoor in Sint-Petersburg onder meer op het gebrek aan effect van de door de Verenigde Staten geleide boycot van de Zomerspelen in Moskou in 1980. Dat was toen een protest tegen de Sovjet-inval in Afghanistan in 1979. De Sovjettroepen verlieten Afghanistan pas in 1989.

Met deze stemmen tegen lijkt het alsof de Westerse oproep tot boycot helemaal niet aan de LGBT-gemeenschap in Rusland is besteed. Nikolaj Aleksejev stelt daarom voor: „Laat de sporters met een regenboogspeldje naar de Spelen komen en praten over het onderwerp, zodat de media erover berichten wat er aan de hand is in Rusland.” En het LGBT-Netwerk zegt: „De Olympische Spelen in Sotsji moet de ideeën en waarden van de Spelen belichamen en aan iedereen die kijkt laten zien dat de grootste atleten hun LGBT-wedstrijdgenoten en partners steunen, zowel zij die er open voor uitkomen als zij die nog niet uit de kast zijn [...].”

Deze twee organisaties vertegenwoordigen echter niet het volledige spectrum aan stemmen. Eerder fungeren ze als gangmakers.

De bekende (lesbische) journaliste Masja Gessen publiceerde op haar publieke Facebook-pagina met ruim 8.000 volgers juist een betoog vóór een boycot: „In de kern van [de nieuwe Russische wet tegen homopropaganda] ligt niet de diepgewortelde homofobie van het Russische volk, maar de fascistoïde essentie van de huidige macht. En dus moet je je richten tot de macht”, aldus Gessen, die vorig jaar het boek The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin schreef.

Gessen wijst op het succes van een oproep tot een boycot van Russische wodka in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het wodka-merk Stolichnaya heeft zich intussen in alle kleuren van de regenboog solidair verklaard met de LGBT-medemens in Rusland.

Ook Ed Misjin, oprichter van het populaire webplatform gay.ru, waar de grootste datingsite voor homo’s onder valt, zegt telefonisch voor een boycot van de Winterspelen te zijn. „Om de macht er voor de zoveelste keer op te wijzen dat ze inadequaat omgaat met haar minderheden.”

Persoonlijk heeft gayparade-organisator Nikolaj Aleksejev op dit moment vooral last van twee andere nieuwe wetten die tegen hem in stelling worden gebracht: die tegen laster en tegen vloeken op publieke plekken. Twee vrouwelijke parlementsleden, die meeschreven aan de federale wet tegen homopropaganda, hebben vermeende verwensingen van Aleksejev op Twitter gemeld aan de Federale Recherche. Aleksejev, die zegt niet te weten om welke tweets het gaat, is juist vandaag door de recherche ondervraagd.