Zorgpremie dit jaar licht gedaald

De gemiddelde zorgpremie daalde dit jaar licht.
De gemiddelde zorgpremie daalde dit jaar licht. Foto ANP / Koen Suyk

De zorgpremie is dit jaar gedaald doordat zorgverzekeraars goedkoper zorg hebben ingekocht. De gemiddelde premie daalde van 1226 euro vorig jaar naar 1213 euro dit jaar. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit vanochtend in haar jaarlijkse marktscan.

Door de jaarlijkse stijging van het zorggebruik en maatregelen van de overheid werd de premie enerzijds 104 euro duurder. Daartegenover stond scherpere inkoop, wat een besparing opleverde van 117 euro. Het meeste voordeel behaalden de verzekeraars door goedkopere medicijnen af te dwingen bij apothekers. Dit leverde een besparing van 750 miljoen euro op.

Steeds meer mensen stappen over naar een andere zorgverzekeraar. Dit jaar stapte 8,3 procent van de verzekerden over, het hoogste aantal sinds 2007. Het aantal aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen in 2012 tot 14,3 miljoen dit jaar. Daardoor heeft nu iets meer dan 85 procent van alle verzekerden een aanvullende zorgverzekering.

De zorgautoriteit verwacht dat de premies voor volgend jaar ook kunnen dalen. Een andere optie is dat de verzekeraars voor hetzelfde geld een breder pakket aanbieden. (Novum)