Waarom hangen overal ter wereld schoenen in de lucht?

Het is een wereldwijd fenomeen: schoenen die aan telefoonlijnen of hoogspanningskabels hangen. Wat zit erachter? Een Australisch filmcollectief ging op zoek naar het antwoord.

Of, eigenlijk, naar allerlei uiteenlopende antwoorden. De bungelende schoenen zijn, zo zegt iemand, een teken dat er in de buurt drugs te krijgen zijn. Of ze dienen als afbakening van het territorium van de maffia of een bende.

Andere verklaringen zijn onschuldiger. Een man in Sydney zegt dat schoenen over een lijntje gooien daar betekent dat je zojuist je maagdelijkheid verloren hebt. In de film Wag the Dog (1997) wordt het idee geïntroduceerd dat het steun voor Amerikaanse soldaten in oorlog zou zijn. Anderen zien er kunst in, shoefiti, de schoenenvariant van graffiti dus. Op Flickr en Instagram is het een gangbare term om foto’s van het fenomeen mee te taggen.

Een hoogleraar Semiotiek van de Universiteit van Toronto verbindt in het filmpje, getiteld The Mystery of Flying Kicks, het verschijnsel zelfs aan de zin van het leven:

“Just the fact that you leave a writing on a wall or that you leave a shoe somewhere… you have proven to yourself that you exist.”

Maar een eenduidig antwoord op de waarom-vraag krijgen we dus niet.