Regering VS spant zaak aan tegen luchtvaartfusie

US Airways- en American Airlines-vliegtuigen.
US Airways- en American Airlines-vliegtuigen. Foto EPA / Ralph Lauer

De Amerikaanse regering en de besturen van een aantal staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen de voorgestelde fusie tussen luchtvaartmaatschappijen US Airways Group en AMR Corporation, het moederbedrijf van American Airlines. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zou door de fusie de concurrentie op de markt in het geding komen.

Als de twee bedrijven samengaan zou de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld worden gecreëerd, aldus het ministerie tegenover persbureau AP. Door de fusie zou er in lokale markten minder concurrentie zijn binnen de luchtvaart, wat weer zou leiden tot hogere prijzen en slechtere service.

Met de fusie is omgerekend ruim 8,2 miljard euro gemoeid. Zowel US Airways als American Airlines wilde geen reactie geven op de aangespannen rechtszaak.

EU keurde fusie wel goed

De Europese Unie keurde de fusie eerder deze maand wel goed.

US Airways en American Airlines zijn de enige maatschappijen die zonder tussenstop tussen Londen en Philadelphia vliegen. Door de fusie zou de nieuwe samenvoeging het alleenrecht krijgen voor directe vluchten op die transatlantische route. Door gedane toezeggingen van beide maatschappijen om de concurrentie op de lijn te stimuleren, is er volgens de commissie echter niet langer sprake van een dreigend monopolie op de lijn Londen-Philadelphia.

De maatschappijen hebben er onder andere mee ingestemd dagelijks een stijg- en landmoment op London Heathrow vrij te maken voor eventuele concurrenten. US Airways en American Airlines hebben ook andere maatregelen aangekondigd om het gemakkelijker te maken voor andere maatschappijen om directe vluchten tussen Londen en Philadelphia aan te bieden.

Daardoor ziet de Europese Commissie niet langer bezwaren tegen de fusie tussen beide maatschappijen.