Proces Kunsthalroof op 10 september verder - onduidelijk wie benadeeld is

De aanwezige pers stort zich op de advocaten nadat duidelijk is geworden dat het proces over de Kunsthalroof op 10 september verder gaat.
De aanwezige pers stort zich op de advocaten nadat duidelijk is geworden dat het proces over de Kunsthalroof op 10 september verder gaat. Foto NRC / Lex Boon

Het proces tegen de verdachten van de Kunsthalroof gaat op 10 september verder. Dat besloot de rechter vanochtend in de eerste korte hoorzitting in de zaak. Het is nog onduidelijk wie de benadeelde partij is, aldus de advocaten. De rechter was het daarmee eens.

Op de zitting meldde een advocaat zich namens de verzekeraar van de Kunsthal om 18 miljoen euro schade te claimen. De advocaten stelden vervolgens dat dit niet kan, omdat nog niet duidelijk zou zijn of de verzekeraar wel heeft uitbetaald vanwege de twijfels over de beveiliging van de Kunsthal. Eerst moet nu duidelijk worden wie de benadeelde partij is: de verzekeraar, de Triton Foundation als eigenaar van de schilderijen of de Kunsthal zelf.

Omdat er geen vertegenwoordiging van de Kunsthal of de Triton Foundation aanwezig was, werd de zaak opgeschort.

Update 14.00 uur: De Triton Foundation is de kunststichting van de familie Cordia. Jan Kees Cordia laat weten dat de Foundation vanmorgen geen claim heeft ingediend. Marcel Schreuder van verzekeringsmakelaar AON Artscope, die bemiddelt bij de afhandeling van de verzekeringskwestie, bevestigt dit en zegt dat Triton dit ook niet zal doen. Willem van Hassel, bestuursvoorzitter van De Kunsthal, laat weten dat De Kunsthal geen claim heeft ingediend, verder betracht hij “absolute radiostilte”. Of de verzekeraar heeft uitbetaald aan TritonFoundation, wil geen van de partijen zeggen. De advocaat die de claim vanmorgen indiende, wil de naam van haar cliënt niet noemen.

Opschorting is goed nieuws voor de advocaten

Dat de zaak is opgeschort, is goed nieuws voor de advocaten. Die willen graag meer tijd om de dossiers te bestuderen. Ook zeggen ze dat de schilderijen nog bestaan en ze nu tijd hebben om de verdachten over te halen de werken terug te geven.

De advocaten leverden geen bewijs voor de suggestie dat de schilderijen niet zijn vernietigd. Het Nationaal Historisch Museum, dat op verzoek van opsporingsteam DIICOT de asresten uit de kachel van de moeder heeft onderzocht, denkt dat er minstens drie tot vier olieverfschilderijen zijn verbrand. Van de andere schilderijen zouden geen restanten zijn overgebleven bij verbranding.

‘Er zijn slechts twee schilderijen verbrand’

De advocaat van Olga D. en hoofdverdachte Radu D., Catalin Dancu, denkt dat er maar twee schilderijen zijn verbrand.

“Ik ben ervan overtuigd dat er nog vijf schilderijen bestaan. Dat heeft mijn cliënt ook gezegd tegen de Nederlandse aanklagers: ‘Stop mij in een Nederlandse cel en jullie krijgen de schilderijen.’ De Nederlandse aanklagers wilden echter alleen onderhandelen over alle zeven schilderijen.”

Eerder was al duidelijk dat de advocaten er alles aan zullen doen tijdens het proces om te bewijzen dat de schilderijen niet zijn vernietigd. Die conclusie is van groot belang voor de strafmaat. Op dit moment hangen de verdachten celstraffen van tussen de zeven en twintig jaar boven het hoofd.

Lees de tweets van verslaggever Lex Boon vanuit Boekarest: