‘Kabinet bezuinigt volgend jaar meer om ook te kunnen investeren’

De top van de coalitie van VVD en PvdA praat vanaf begin volgende week verder over het bezuigingspakket van 6 miljard.
De top van de coalitie van VVD en PvdA praat vanaf begin volgende week verder over het bezuigingspakket van 6 miljard. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet bezuinigt volgend jaar waarschijnlijk ruim 8 miljard euro in plaats van de 6 miljard euro die eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) van Nederland eist. Dat meldt het Financieele Dagblad vanochtend op basis van Haagse bronnen. Door extra te bezuinigen wil het kabinet geld vrijmaken om in de economie te investeren.

Dat het kabinet meer bezuinigt dan de gevraagde zes miljard om zo te kunnen investeren is logisch, legt onze politiek redacteur Erik van der Walle uit. Volgens hem is dit een gebruikelijke procedure:

“Bij het samenstellen van een pakket bezuinigingen werk je altijd met plussen en minnen. Het pakket dat in maart werd gepresenteerd bestond ook voor meer dan 4,3 miljard aan maatregelen. Daar wordt in totaal 5,1 miljard euro bezuinigd, terwijl er tegelijkertijd 800 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd: 300 miljoen aan lastenverlichting voor laagste inkomens en mogelijkheid voor bedrijven om investeringen versneld af te schrijven (500 miljoen). Dat brengt het saldo aan bezuinigingen op 4,3 miljard euro.”

Europa eist pakket van zes miljard

Nederland kreeg eind mei officieel toestemming van de Europese Commissie om een jaar langer te doen over het terugbrengen van het begrotingstekort naar de bekende norm 3 procent. Eurocommissaris Rehn zei dat Nederland wel een stuk meer moest gaan bezuinigen dan de dit voorjaar vastgestelde 4,3 miljard. Meer dan 6 miljard hoefde het van Brussel echter niet te worden.

Het Centraal Planbureau komt morgen met nieuwe cijfers over de verwachte economische groei van volgend jaar. In die cijfers zijn de mogelijke effecten van de 6 miljard bezuinigingen nog niet verwerkt. De CPB-cijfers zijn niet meer van belang voor de vraag hoe groot het bezuinigingspakket van het kabinet zal zijn. VVD en PvdA spraken in juni af dat ze de eis van Europa volgen en maximaal 6 miljard zullen ombuigen.

VVD en PvdA gaan begin volgende week verder met hun overleg over hoe het pakket van 6 miljard precies in te vullen. De partijen staan voor de taak om 2,7 miljard euro aan extra bezuinigingen te vinden, nadat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in maart al voor meer dan 4 miljard aan bezuinigingen had gepresenteerd. Toen kwamen ze onder meer een nullijn voor de gehele publieke sector overeen, wat 1 miljard opbrengt.