Familieraad Novo zegt vertrouwen in raad van bestuur op

Een screenshot uit het tv-programma Nieuwsuur. Een 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw overleed vorig jaar kort nadat ze door vier personeelsleden in een behandelcentrum van zorginstelling Novo minutenlang tegen de grond gedrukt was. Nieuwsuur zond bewakingsbeelden uit waarop te zien is hoe begeleiders hun cliënt tegen de grond werken. Zorginstelling Novo probeerde vergeefs via de rechter uitzending te voorkomen.
Een screenshot uit het tv-programma Nieuwsuur. Een 44-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw overleed vorig jaar kort nadat ze door vier personeelsleden in een behandelcentrum van zorginstelling Novo minutenlang tegen de grond gedrukt was. Nieuwsuur zond bewakingsbeelden uit waarop te zien is hoe begeleiders hun cliënt tegen de grond werken. Zorginstelling Novo probeerde vergeefs via de rechter uitzending te voorkomen. Foto ANP / NOS-NTR

De familieraad van zorginstelling Novo heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur. De vertrouwensbreuk hangt direct samen met de manier waarop de leiding omgaat met het overlijden van een verstandelijk gehandicapte vorig jaar op een vestiging in Onnen. Die bezweek, naar later bleek, nadat vier medewerkers haar tegen de grond hadden gewerkt.

Volgens de raad kan de huidige leiding van de zorginstelling niet “voldoende en veilige zorg bieden” aan haar familieleden.
De familie trekt die conclusies na een interview met het bestuur in NRC Handelsblad.

Daarin reageerde het bestuur voor het eerst op beelden van het incident die in Nieuwsuur waren vertoond. Zij stelden dat de geestelijk gehandicapte vrouw niet goed behandeld had kunnen worden op de vestiging in Onnen en dat zij op de verkeerde plek zat en naar een gesloten inrichting had gemoeten.

Get Adobe Flash

De familieraad hekelt de manier waarop de twee bestuurders van Novo het incident in haar ogen proberen te bagatelliseren. Daarnaast zegt de familieraad vorig jaar pas drie maanden na het incident door de raad van bestuur te zijn geïnformeerd doordat de Inspectie voor de Gezondheid een onderzoek was gestart.

Bestuur probeerde uitzending nieuwsuur te voorkomen

Vorige week probeerde het bestuur via de rechter vergeefs uitzending van bewakingsbeelden in Nieuwsuur te voorkomen. Het bestuur van Novo zei met de gang naar de rechter vooral de privacy van de patiënt hebben te willen beschermen, maar volgens de familieraad staat die lezing haaks op de manier waarop vervolgens in NRC Handelsblad voor het eerst een interview werd gegeven over de kwestie. De familieraad noemt dat “schandalig”.

Inspectie: begeleiders waren onvoldoende geschoold

De medewerkers hadden de patiënt niet onder dwang in de inrichting mogen houden, noch haar mogen fixeren. Zij bleken daarin ook niet geschoold. Het is de familieraad onduidelijk waarom de inrichting in Onnen volledig moest worden gesloten, alleen maar omdat, in de lezing van de raad van bestuur, één patiënt op een verkeerde plek zou hebben gezeten.

In het tehuis in Onnen woonden verstandelijk gehandicapten die zijn vastgelopen in hun dagelijkse patroon. Het is inmiddels gesloten. Maar de bestuurders hopen in de toekomst weer een gespecialiseerd behandelcentrum voor hen te kunnen beginnen, met toestemming van de inspectie. De groep met gedragsproblemen groeit, zegt Van der Pol: “De noodzaak is groot.”

De gehele brief van de familieraad waarin het vertrouwen in het bestuur wordt opgezegd:

Brief familieraad Novo