E.L. ‘Fifty shades’ James best verdienende schrijver ter wereld

E.L. James in Londen in september 2012 tijdens een signeersessie in Waterstones boekhandel
E.L. James in Londen in september 2012 tijdens een signeersessie in Waterstones boekhandel Foto ANP KAREL PRINSLOO

E.L. James, auteur van de erotische Vijftig tinten-trilogie, debuteert op plek één in de Forbeslijst van best verdienende schrijvers ter wereld. Ze laat immens populaire schrijvers als J.K. Rowling ver achter zich.

Over de periode juni 2012- juni 2013 verdiende E.L. James een totaalbedrag van 95 miljoen dollar, omgerekend zo’n 71 miljoen euro. Veel meer dan iemand als Harry Potter-schrijver J.K. Rowling. Rowling, die eerder dit jaar onder pseudoniem van Robert Galbraith debuteerde als thrillerschrijver en vorig jaar debuteerde als ‘volwassenenschrijver’, staat ‘slechts’ op plek vijftien in de lijst met een totaal inkomen van een kleine 10 miljoen euro.

Op de Forbeslijst wordt James gevolgd door de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson. Hij verdiende het afgelopen jaar iets meer dan 68 miljoen euro. Verder staan ook bekende namen als Dan Brown (22 miljoen dollar), die enkele maanden geleden met zijn nieuwe boek Inferno ook in Nederland de bestsellerlijsten bestormde, Stephen King (15 miljoen euro) en John Grisham (13 miljoen euro) in de lijst.

Opvallend is de aanwezigheid van George R.R. Martin. Hij verdiende het afgelopen jaar een slordige 9 miljoen euro, met dank aan de succesvolle HBO tv-serie Game of Thrones. De serie is op de boeken van Martin gebaseerd.