De Roy van Zuydewijn krijgt taakstraf van 100 uur

Edwin de Roy van Zuydewijn, hier op een archieffoto, heeft een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam voor het opmaken van een valse factuur. De Roy van Zuydewijn is één van de kleinere verdachten in de vastgoedfraudezaak.
Edwin de Roy van Zuydewijn, hier op een archieffoto, heeft een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam voor het opmaken van een valse factuur. De Roy van Zuydewijn is één van de kleinere verdachten in de vastgoedfraudezaak. Foto ANP / Marcel Antonisse

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft vandaag een taakstraf van 100 uur opgelegd gekregen door de rechtbank in Amsterdam, meldt NU.nl op basis van persbureau ANP. Volgens de rechtbank heeft de voormalig echtgenoot van prinses Margarita zich schuldig gemaakt aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro).

De straf valt lager uit dan de eis. Eind juli eiste het OM een werkstraf van 240 uur en een celstraf tegen de 47-jarige De Roy van Zuydewijn vanwege valsheid in geschrifte. Hij was toen - en vandaag ook - niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij in het buitenland woont.

De Roy van Zuydewijn waarschijnlijk in hoger beroep

De Roy van Zuydewijn gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in hoger beroep, schrijft persbureau Novum. Zijn advocaat, Gabriel Meijers, stelde eerder dat er geen bewijzen tegen zijn cliënt zijn en sowieso in beroep te gaan als hij zou worden veroordeeld. Hij sprak van een ‘onzinzaak’.

De Roy van Zuydewijn ‘kleine’ verdachte in vastgoedfraude

De zaak komt voort uit het grootschalige onderzoek naar de vastgoedfraude. Volgens het OM heeft De Roy van Zuydewijn een valse factuur opgemaakt in juli 2001. Hij zou ten onrechte een bedrag van 238 duizend gulden uitbetaald hebben gekregen door het bedrijf Capelse Maasoever. Hiermee is hij een van de kleinere verdachten in de vastgoedfraude.

Volgens justitie heeft De Roy van Zuydewijn nooit gewerkt voor de factuur. De Roy van Zuydewijn was van 1998 tot 2002 bij Bouwfonds actief als strategisch analist. Hij was ingehuurd door Jan van V. namens Bouwfonds. De Roy moest de mogelijkheden voor buitenlandse expansie onderzoeken. Van V. werd in 2012 tot vier jaar cel veroordeeld voor zijn hoofdrol in de vastgoedfraude.

‘Prins Bernhard liet De Roy van Zuydewijn schaduwen’

Vorige week bleek uit documenten in het bezit van NRC Handelsblad dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn liet schaduwen. De prins vond De Roy van Zuydewijn een “een vijandig projectiel is dat onschadelijk gemaakt moet worden”, zo zei hij tegen Pieter Broertjes, die destijds bij de prins op bezoek was. De prins gaf vervolgens het Kabinet der Koningin opdracht om de inlichtingendienst AIVD in te schakelen om inlichtingen over De Roy in te winnen.

De Roy van Zuydewijn was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita, een nichtje van prinses Beatrix.