Botsing tanker en jacht: twee doden

Bij een botsing tussen een Belgisch motorjacht en een Duitse gastanker op het Kanaal door Zuid-Beveland zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen.

De slachtoffers – een man van 61 en een vrouw van 63 – zijn een echtpaar uit Hulst. Zij waren met hun hond aan boord van de motorboot Carnat. Ze werden gisterochtend rond 11 uur tussen de Postbrug en de Vlakebrug ter hoogte van het Zeeuwse dorp Wemeldinge overvaren door de 110 meter lange gastanker.

De hulpverleningsoperatie kwam meteen op gang. Verscheidene duikploegen hebben in het water gezocht naar mogelijke slachtoffers. Om kwart over twaalf werd het eerste slachtoffer (de vrouw) in het water gevonden. Zij is gereanimeerd en daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze aan het begin van de middag is overleden.

Omdat de politie er rekening mee hield dat er mogelijk vier opvarenden aan boord van het jacht waren, is verder gezocht. Rond twee uur is het gelukt de boot vanonder de tanker te halen. Op de boot is het tweede slachtoffer aangetroffen.

Inmiddels is de boot weggesleept voor nader onderzoek. Dit onderzoek wordt geleid door de Landelijke Eenheid van de politie. De kapitein van de tanker is – veiligheidshalve – verhoord als verdachte. Er volgt nog technisch onderzoek. Er is volgens een woordvoerder van de politie wel al vastgesteld dat de kapitein niet had gedronken.

Het scheepvaartverkeer op het Kanaal door Zuid-Beveland werd gisteren urenlang stilgelegd.

Het aantal ongevallen met recreatieboten in Nederland is de laatste jaren meer dan verdubbeld. In 2004 waren er 198 ongelukken, in 2012 waren het er 473. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. De toename heeft volgens Rijkswaterstaat twee oorzaken: er is meer pleziervaart en de ongelukken worden tegenwoordig beter geregistreerd. Tussen 2004 en 2012 vielen er in totaal elf doden bij aanvaringen. Dit jaar ligt het aantal al op vijf.