BlackBerry gaat op zoek naar een koper

De Canadese telefoonmaker BlackBerry gaat actief op zoek naar een koper of strategische partner. Het bedrijf riep gisteren een speciaal comité in het leven dat „strategische opties” gaat onderzoeken nu een wederopstanding van het merk onwaarschijnlijk lijkt.

Ook een joint venture behoort tot de mogelijkheden. Want BlackBerry – voorheen Research in Motion – redt het niet alleen in de smartphonemarkt: de concurrentie is te zwaar geworden. De laatste tijd leed BlackBerry (12.700 medewerkers en een omzet van 11 miljard dollar) verlies, en het bedrijf verloor een groot deel van zijn marktwaarde omdat consumenten kiezen voor telefoons met aanraakscherm.

Aan het begin van dit millennium gold de BlackBerry met zijn kleine toetsenbord nog als dé manier om mobiel mailberichten te lezen. Dat veranderde op het moment dat de Apple iPhone in 2007 op de markt kwam.

BlackBerry heeft geprobeerd de achterstand op Android (Google) en de iPhone in te halen met een nieuw type telefoon. Daarvan werden er in het eerste kwartaal niet meer dan drie miljoen verkocht – veel te weinig om aansluiting te vinden bij de top. De Finse telefoonfabrikant Nokia veranderde al eerder van strategie door aansluiting te zoeken bij Microsoft, en haalde BlackBerry het afgelopen kwartaal in.

Het pact tussen Nokia en Microsoft lonkt ook naar BlackBerry. Vorig jaar zouden er al gesprekken hebben plaatsgevonden tussen deze bedrijven. Ook een Chinese overname, bijvoorbeeld door Lenovo, wordt niet uitgesloten. BlackBerry zou overwegen het bedrijf van de beurs te halen om een strategiewijziging door te kunnen voeren zonder de druk van aandeelhouders.

De smartphonemarkt wordt gedomineerd door Android, het besturingssysteem van Google dat een marktaandeel van 80 procent op telefoons heeft. Samsung is de grootste telefoonmaker van dit moment, maar Apple maakt nog altijd de meeste winst. Samsung en Apple zijn al enkele jaren verwikkeld in een hevige patentenstrijd. Afgelopen week behaalde Apple een overwinning toen de Amerikaanse handelscommissie ITC een importverbod van oudere Samsung-toestellen oplegde.