Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Biesheuvel treedt terug als voorzitter MKB Nederland

Biesheuvel vindt het naar eigen zeggen tijd zich te gaan bezinnen op nieuwe activiteiten.
Biesheuvel vindt het naar eigen zeggen tijd zich te gaan bezinnen op nieuwe activiteiten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Hans Biesheuvel stopt per 1 september als voorzitter van MKB Nederland. Na twee jaar het voorzitterschap te hebben vervuld vindt Biesheuvel het tijd om zich te bezinnen op nieuwe activiteiten, stelde hij vanmiddag in een verklaring.

Michaël van Straalen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, is zijn voorlopige opvolger.

De 48-jarige Biesheuvel zegt veel te hebben geleerd als voorzitter. “Het waren intensieve jaren, maar de functie heeft mij veel geleerd over belangenbehartiging en politieke mores”, aldus Biesheuvel. Hij is van plan in dezelfde branche actief te blijven. “Want als ons land ergens behoefte aan heeft, dan is het wel aan ondernemerschap.”

MKB Nederland zegt met veel waardering terug te kijken op de afgelopen twee jaar en dankt Biesheuvel voor zijn inzet.

‘Biesheuvel was ongelukkig in zijn rol’

Dat Biesheuvel al na twee jaar opstapt terwijl zijn termijn pas over twee jaar zou aflopen, is opvallend, zegt onze economieredacteur Ariane Kleijwegt:

“Biesheuvel was duidelijk ongelukkig in zijn rol. Blijkbaar is die politieke rol van werkgeversvoorzitter hem zwaar gevallen. Toen hij aantrad was hij een ondernemer zonder politieke ervaring, in tegenstelling tot zijn voorganger Loek Hermans, die gepokt en gemazeld was als politicus in het Haagse. Bij Biesheuvel en zijn achterban was er ook onvrede over wat het MKB samen met VNO-NCW wist binnen te halen in Den Haag. Zo was het voor het MKB heel belangrijk dat de btw-verhoging van vorig jaar oktober niet zou doorgaan, maar die kwam er toch.”

Biesheuvel was kritisch op kabinetsbeleid

Biesheuvel liet zich de afgelopen tijd geregeld kritisch uit over het kabinet. Zo zei hij eind juni dat ondernemers in de financiële problemen dreigen te komen omdat ze moeite hebben met het aflossen van hun leningen. Oorzaak was volgens Biesheuvel de bezuinigingsdrift van het kabinet. Dat het kabinet ondanks het sociaal akkoord bekendmaakte 6 miljard te willen bezuinigen noemde hij in het Financieele Dagblad “een klap in mijn gezicht”:

“Het kabinet is louter aan het boekhouden met die fixatie op de 3 procent. Ik ben gewoon akkoordenmoe en als het zo doorgaat werk ik bij een volgend verzoek van het kabinet niet meer mee.”

Arie Slob, de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, spreekt op Twitter over een “opvallend vertrek”:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Krijg mail met aankondiging van vertrek @biesheuvelmkb Opvallend vertrek. Verlies voor behartiging vd belangen vh MKB.

D66-voorman Alexander Pechtold prijst Biesheuvel als iemand die “ongezouten, opbouwende kritiek” durfde te geven:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Jammer dat @biesheuvelmkb nu al stopt als vz MKB. Durfde als mede-architect van #sociaalakkoord ook ongezouten, opbouwende kritiek te geven.