Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Prins Friso vrijdag in besloten kring begraven

De begrafenis van prins Friso vindt aanstaande vrijdag 16 augustus in besloten kring plaats in Lage Vuursche, gemeente Baarn. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond weten.

Een belangstellende tekent het condoleanceregister voor prins Johan Friso in het gemeentehuis van Baarn, een dag na zijn overlijden.
Een belangstellende tekent het condoleanceregister voor prins Johan Friso in het gemeentehuis van Baarn, een dag na zijn overlijden. Foto ANP / Sander Koning

De begrafenis van prins Friso vindt aanstaande vrijdag in besloten kring plaats in Lage Vuursche, gemeente Baarn. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond weten.

Na een dienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche wordt de prins begraven op de daarbij gelegen begraafplaats. De dienst wordt geleid door dominee C.A. ter Linden. Hij zegende in 2004 ook het huwelijk in tussen Friso en Mabel Wisse Smit.

Rutte niet aanwezig bij begrafenis

Bij de begrafenis is volgens een woordvoerder van de RVD alleen familie en een kleine kring van naasten aanwezig. Er komt geen vertegenwoordiging van de ministerraad naartoe, ook premier Rutte zal de dienst niet bijwonen. Hoe laat de begrafenis precies plaatsvindt, is nog niet bekendgemaakt.

De koninklijke familie heeft hiermee niet gekozen voor een bijzetting in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, waar vermoedelijk 46 leden van de familie liggen. Over de inhoud van de kelder is weinig bekend, omdat de Oranjes die als familiebezit beschouwen.

‘Locatie was verrassing’

Danielle Pinedo, verslaggever Koninklijk Huis, zegt dat het voor de hand lag dat Friso geen staatsbegrafenis in Delft zou krijgen omdat hij geen lid meer is van het Koninklijk Huis, maar dat niemand had kunnen zien aankomen dat Lage Vuursche de locatie van de begrafenis zou worden:

“Ingewijden vertelden ons al dat het waarschijnlijk geen grootse begrafenis zou worden, ook vanwege de tragische manier waarop Friso aan zijn einde kwam. Maar de plaats is wel verrassend. Aan de andere kant, de Nieuwe Kerk in Delft wordt op dit moment gerestaureerd. En later dit jaar gaat prinses Beatrix wel verhuizen van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag naar kasteel Drakensteyn, dat nabij Lage Vuursche ligt. Friso is op Drakensteyn opgegroeid. Hij bewaarde goede herinneringen aan de plek. En voor Beatrix is het natuurlijk fijn dat haar zoon straks in haar nabijheid is.”

Drakensteyn ligt praktisch naast de Stulpkerk.

Een impressie van de kerk:

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor Prins Friso plaats, aldus de RVD. Waar die wordt gehouden en in welke vorm is nog niet bekend.

Prins Friso overleden aan complicaties na hersenbeschadiging

Prins Friso overleed gisterochtend op 44-jarige leeftijd op Paleis Huis ten Bosch, maakte de RVD gistermiddag bekend. Friso is volgens de RVD overleden “aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.”