Het elektronisch patiëntendossier (EPD) bevat sinds deze week één miljoen patiëntgegevens. Dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de vereniging die het EPD landelijk invoert en het aantal aanmeldingen bijhoudt. Het aantal aangemelde patiëntgegevens staat voor het aantal toestemmingen van patiënten aan huisartsen en apotheken om medische informatie te delen met andere zorgverleners.
Vanaf 1 januari moet iedere patiënt toestemming geven voor het gebruik van zijn medische gegevens. Dat kan bij de huisarts of de apotheek. Personen kunnen aan meerdere zorgverleners toestemming geven. Tot 1 januari waren 400.000 mensen akkoord, daar zijn sindsdien de gegevens van 530.000 patiënten bijgekomen. De initiatiefnemers van het EPD hoopten dat in 2013 acht miljoen Nederlanders akkoord zouden gaan. In het huidige tempo wordt nog geen zesde van die ambitie waargemaakt.
Een woordvoerder van VZVZ zegt nog niet tevreden te zijn met het proces. “We hadden graag flink meer aanmeldingen gehad. Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.” Hij wijst er ook op dat mensen er bewust van moeten zijn dat ze zelf toestemming moeten geven. “Dat vergt communicatie naar de burger én naar de zorgverlener.”
Tweederde huisartsen en apothekers aangesloten
Uit de cijfers van VZVZ blijkt verder dat tweederde van de huisartsen en apothekers is aangesloten op het systeem. Opvallend is dat sinds juni het aantal aangesloten huisartsen met tientallen is gedaald. VZVZ wijt dit aan “administratieve oorzaken.” Zo moeten verlopen contracten opnieuw verlengd worden en kan het voorkomen dat praktijken sluiten.
Het EPD werd in 2011 unaniem afgeschoten door de Eerste Kamer vanwege zorgen over de privacyschending en de veiligheid van het ict-systeem. Daarop besloten diverse partijen, waaronder de ziekenhuizen, verzekeraars en de huisartsenvereniging, tot een private doorstart. De Tweede Kamer stemde daarmee in op voorwaarde dat het EPD geen landelijk systeem zou worden en dat patiënten vooraf instemmen met het gebruik van hun medische gegevens.
Nadat eind vorig jaar ophef ontstond over de werkwijze van de private partijen – zij gaven artsen en apothekers een financiële prikkel om mensen aan te melden – en er vragen rezen over de privacy, besloot minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) tot wettelijke aanscherpingen. Dat voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer.