Opinie

Janneke Vreugdenhil Zuurgoed

De Haagse markt, ik kom er veel te weinig. Maar laatst was ik er en het was er zo leuk dat ik onmiddellijk dacht: ik kom hier veel te weinig. Het was tropisch warm op deze maandagochtend, de dames waren uitgedost in fleurige blote jurkjes, de heren goedgehumeurd (allicht, gezien de dames) en de watermeloenen lachten hun knalroze vruchtvlees bloot.

Behalve leuk was mijn bezoek aan de markt ook inspirerend. Ik zag groente en fruit dat ik nog nooit gezien had. Zoals tomates de arbol, eivormig, met een glanzende scharlaken schil. Tamarillo worden ze ook wel genoemd, of boomtomaat. De schil van de tomate de arbol is taai en onaangenaam van smaak. Die moet je dus niet eten. Maar van het oranje vruchtvlees met de donkere zaadjes kun je goed smoothies, sorbets en salsa maken.

Verder deed een groenteman achter een kraam vol grillige, gestreepte courgettes me een fijn recept van zijn Oezbeekse grootmoeder aan de hand: snijd courgettes in lange plakken, grill ze, spreid ze uit over een schaal en bestrooi met zout. Roer 2 fijngemaakte knoflooktenen door 500 ml volle yoghurt (ik zou Turkse nemen, die volvette in blauwe emmertjes) en stort dit eroverheen. Uurtje laten marineren.

Bij een Surinaamse kraam kocht ik een zakje zuurgoed. De in azijn ingemaakte vruchten (birambi, carambole, mango) bleken stevig naar kruidnagel te smaken en er waren onmiskenbaar ook een paar Madame Jeanettepepers overheen gevlogen. Ideaal spul om een wat saai uitgevallen rijstmaaltijd mee op te peppen.

En eigenlijk had ik het hier ook nog over petjil willen hebben, de Javaans-Surinaamse groentesalade waarvoor ik op de Haagse markt dagoeblad, kousenband, spitskool, taugé en pindakaas kocht. Maar dat bewaren we voor volgende week. Vandaag een recept voor eenvoudig zuurgoed, komkommer op azijn uit het Groot Surinaams Kookboek (te bestellen via uitgeverijdubois.nl).

Was de komkommers, snijd de puntjes eraf en de rest in stukken. Verwijder de zaadlijsten. Bestrooi de stukken komkommer met zout en doe ze in de potten. Je kunt de pepers heel houden of in grote stukken snijden. Als je Jeanettepepers gebruikt en niet zo gewend bent aan pittig eten zou ik je aanraden ze heel te houden. Stop de pepers en piment tussen de komkommer. Verwarm de azijn tot hij heet is en schenk erover. Laat een beetje afkoelen voor je de deksels op de potten draait. Bewaar in de koelkast.