‘Weer Nederlandse jihadstrijder gedood’

Bij de strijd in Syrië zou een vijfde Nederlandse slachtoffer zijn gevallen. Dat meldt de salafistische website DeWareReligie.nl, die contacten onderhoudt met naar Syrië vertrokken jihadstrijders.

Het slachtoffer zou Saddek Sbaa zijn, een van oorsprong Marokkaanse jongen die sinds zijn vijfde in Nederland woont. Sbaa is zaterdag in zijn hoofd geschoten. Een dag eerder, schrijft DeWareReligie, had hij gemeld dat er hevig gevochten werd bij Sahil. Zijn familie heeft zondag zijn dood bevestigd aan de website.

Sbaa werd al langer door de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD in de gaten gehouden. Vier jaar geleden werd hij samen met drie anderen gearresteerd in Kenia. Hij zou plannen hebben gehad om naar Somalië te gaan en zich aan te sluiten bij de Somalische terreurorganisatie Al Shabaab, maar de zaak werd vanwege gebrekkig bewijs geseponeerd.

Sbaa werd later vastgezet en zou uitgezet worden naar Marokko, maar de rechter verbood dat. In het Arabische land zou hij een veiligheidsrisico lopen. Toch ging hij op eigen initiatief naar Marokko waar hij spoorloos verdween. Daar bleek hij later voor dezelfde feiten als in Nederland vast te zitten.

Sbaa is de vijfde Nederlandse jihadstrijder die de dood vindt in Syrië. De AIVD meldde eerder dat tussen de vijftig en honderd Nederlandse jongeren meevechten. Hoeveel daarvan inmiddels zijn teruggekeerd, is niet duidelijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde in maart het dreigingsniveau naar ‘substantieel’. „Een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië” was een belangrijke reden voor die verhoging.