‘Weer Nederlander omgekomen in Syrië’

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder gesneuveld. Dat melden bronnen tegenover de doorgaans goed ingevoerde website dewarereligie.nl. De man overleed zaterdag toen hij tijdens een vuurgevecht in zijn hoofd werd geraakt. Voor zover bekend zijn nu vijf Nederlanders omgekomen in Syrië.

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder gesneuveld. Dat melden bronnen tegenover de doorgaans goed ingevoerde website dewarereligie.nl. De man zou zaterdag zijn overleden toen hij tijdens een vuurgevecht in zijn hoofd werd geraakt. Voor zover bekend zijn nu vijf Nederlanders omgekomen in Syrië.

Het zou gaan om de Marokkaans-Nederlandse Saddik Sbaa. Hij kwam in 2009 in het nieuws toen hij in Kenia werd opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hij is daarvoor in Nederland echter nooit veroordeeld. Zijn terrorismezaak werd bij gebrek aan bewijs geseponeerd. In Marokko kwam hij op basis van dezelfde verdenking wel twee jaar vast te zitten. De zaak leidde tot Kamervragen in het Nederlandse parlement.

Sbaa werkte en studeerde lang in Nederland en woonde in Den Haag. Na de geseponeerde rechtszaak vertrok hij echter vrijwillig naar Marokko. Daar trouwde hij en begon hij een eigen bedrijf, aldus dewarereligie.nl, voordat hij naar Syrië vertrok om daar tegen het regime van president Bashar al-Assad te vechten. Hij werd in Syrië getraind tot tankcommandant. Zijn familie zou zijn overlijden hebben bevestigd.