Waar de VS mee bezig? zijn

Als er in de komende tijd inderdaad nog een nieuwe 9/11 wordt aangericht door Al-Qaeda of vrienden, dan eet ik mijn woorden op. Met de hand op mijn hart. Maar waar zijn de Amerikanen mee bezig?

Amerikaanse ambassades in twintig landen dagenlang gesloten. Alle Amerikanen in de hele wereld gewaarschuwd op hun tellen te passen. Bruggen en vliegvelden in de Verenigde Staten extra bewaakt. Congresleden die op voorwaarde van geheimhouding waren ingelicht spraken van „de ernstigste terroristische dreiging” in jaren. Ja, onderschepte boodschappen tussen Al-Qaeda-leiders „deden erg herinneren aan wat we pre-9/11 zagen”, zei een senator.

Uiteindelijk bleek 9/11 zich te gaan afspelen in Jemen. Jemen! Prachtig land, en helaas ook erg wetteloos, maar laten we even teruggaan naar Osama bin Ladens aanslagen van 11 september 2001. Gekaapte passagiersvliegtuigen vlogen het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington binnen; het Witte Huis bleef net gespaard. Er vielen bijna 3.000 doden. De internationale wereldorde was ernstig geschokt.

Nu weer naar Jemen. Stel, terroristen slagen erin de Amerikaanse ambassade op te blazen. Heel erg, absoluut, maar een nieuwe 11 september? Wereldorde geschokt? Het is bovendien serieus de vraag of ze de ambassade zouden kunnen opblazen. Amerikaanse ambassades zijn tegenwoordig vestingen, en die in Jemen is daar bepaald geen uitzondering op. Het regionale Al-Qaeda-filiaal staat bekend om zijn creatieve terreurcomplotten, maar die zijn tot dusverre allemaal mislukt.

De Jemenitische regering kwam nog met de mededeling dat zij een groot Al-Qaeda-complot om twee havens te bezetten had verijdeld. Maar om de verwarring te vergroten werd die claim later door het staatspersbureau Saba ingetrokken als „ongefundeerd en vals”, en „overdreven door The New York Times” .

Volgens veel analisten is de hele toestand een Amerikaanse overreactie op de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië bij een aanslag in Benghazi, bijna een jaar geleden, die president Obama grote binnenlandse problemen bezorgde. Hoe dan ook is het resultaat dat Amerika een zwakke en angstige indruk maakt. De scherp opgevoerde droneaanvallen op vermeende extremisten in Jemen jagen intussen alleen méér sympathisanten naar Al-Qaeda. De terroristengemeenschap lacht zich wild.