Tophiphop op Appelsap

Festival: Appelsap. Gehoord: 10/8, Oosterpark, Amsterdam.

Muziekfestival Appelsap eindigde zaterdag in het Amsterdamse Oosterpark met explosieve chaos tijdens de show van headliner Waka Flocka Flame uit Atlanta, een rauwe rapper die al jaren stoere testosteronslogans schreeuwt op stuiterende en roffelende trapbeats uit het zuiden van de VS. De zeer korte hoofdshow bleek meer een dj-set dan een rapoptreden, met de Amerikaanse rapper als hypeman van zijn eigen muziek, zoals inmiddels standaard in de hiphopmainstream in Amerika.

Bij dit soort shows draait alles om het overbrengen van sfeer en energie. De stem van Waka Flocka, rauw en opgefokt, was live geen moment zo hyper-intens als op plaat maar terwijl zijn dj snoeiharde drums en ratelende pistoolschoten afvuurde, schreeuwde de rapper tussenzinnen, dook hij het publiek in en riep hij zo nu en dan nog wat vanuit de uitzinnig kolkende massa. Het podium stond propvol, het concert werd stilgelegd en, nadat een man gewond was afgevoerd, helemaal afgebroken.

Het was een verwarrend einde aan een fijn festivalprogramma. Met eerder bijvoorbeeld opkomende rapgroep Flatbush Zombies uit New York, undergroundrappers die ondanks een matig geluid hun rauwe teksten op ontspannen hiphopbeats vol kracht in de microfoon spuugden. Vroeg op de middag imponeerde ook MC Fit met een persoonlijk en emotioneel geladen set waarin hij rapte over migratie, vaderschap en de menselijke kant van het straatleven, en Kalibwoy uit Amsterdam Zuidoost, met vlijmscherpe, ratelende teksten op hard pulserende dancehallbeats.

Een hoogtepunt was het concert van Great Minds, het samenwerkingsproject van Dr. Moon en rappers Sticks, Jiggy Djé en Winne die de kunst verstaan een beat op uniek eigen wijze met hun raps van extra cadans te voorzien. Het plezier, het hoge niveau van hun ontspannen samenspel en dat van gastrappers als Rico (ex-Opgezwolle) en Kleine Viezerik maakten het een topconcert. Dat gold ook voor het optreden van The Opposites. Ook hier veel gasten, en ook hier werd het publiek – met onder meer knallende gabberbeats – vakkundig opgezweept tot springen en beuken door rappers die hun hitrepertoire effectief inzetten. Appelsap 2013 was de plek bij uitstek om de hiphop van het moment te proeven.