Tips voor Lowlands: Great Minds, TNGHT en Slayer

De Nederlandse rapformatie The Opposites tijdens een optreden op de tweede dag van het 44ste Pinkpop Festival.
De Nederlandse rapformatie The Opposites tijdens een optreden op de tweede dag van het 44ste Pinkpop Festival. Foto ANP / Paul Bergen

Over een paar dagen begint het Lowlandsfestival in Biddinghuizen. Voorafgaand kun je hier op het Lowlandsblog in de stemming komen met tips van onze muziekredacteuren. Vandaag: hiphopredacteur Saul van Stapele over Great Minds, TNGHT en Slayer.

Great Minds

De supergroep van Nederlandse hiphoppers Jiggy Dje, Winne en Sticks. Samen met producer Dr Moon trokken ze zich terug in Parijs en de Ardennen om de “beste hiphopplaat van het jaar” te maken, aldus VPRO’s 3voor12. Van Stapele:

“Drie toprappers met een dijk van een livereputatie in een uniek project. Grootmeesters van de Nederlandse hiphop.”

TNGHT

Stop producers en dj’s Hudson Mohawke en Lunice samen in een hokje en ze produceren bassen harder dan jouw trommelvlies aan kan. Eerder dit jaar scoorden de twee met de single ‘Higher Ground’ een heuse dansvloerknaller. Van Stapele:

“Basspioniers Lunice en Hudson Mohawke kunnen in hun eentje al een club laten ontploffen. Hier doen ze dat samen: nog meer energie en vuurwerk.”

Major Lazer

Major Lazer is een project van de Amerikaanse producers Diplo, Jillionaire en Walshy Fire. Met name ‘Get Free‘ en de rework van het dansbare nummer van rapper Typhoon en jazzcollectief New Cool Collective ‘Bumaye’, waarvoor Major Lazer met de Nederlandse producers Flexican en FS Green samenwerkten, waren vorig en dit jaar succesvol. Van Stapele:

“Panische piepjes. Stuiterende drums. Schelle synthesizergeluiden. Loodzware bassen. Opzwepende percussie. Confetti. Trillende billen. Een opblaaskrokodil. De smerigste ritmes. Feest.”

The Opposites

Afgelopen weekend bewezen Big 2 en Willy zichzelf weer op het Amsterdamse hiphopfestival Appelsap in het Oosterpark, in mei ging het dak eraf op Pinkpop. Komend weekend mag Lowlands eraan geloven. Van Stapele:

“Een van de beste liveacts in de Nederlandse hiphop. Kan niet anders dan losgaan.”

Slayer

De moeder aller metalbands. Of zoals Van Stapele het zegt:

“Natuurlijk. Hállo. Slayer.”

http://youtu.be/d9a1BWiKqKw