Staat hoeft geen woning te regelen voor pedoseksueel Sytze van der V.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De staat hoeft geen woonruimte te regelen voor de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist bepaald, meldt persbureau Novum. Van der V. eiste in een kort geding hulp van de staat bij het vinden van een huis.

De landsadvocaat betoogde vorige week al dat de overheid daartoe niet verplicht is. De staat heeft een zogenoemde inspanningsverplichting en daar zou ruimschoots aan zijn voldaan. De rechter gaat daarin mee. Het is volgens het vonnis aan gemeenten om ex-gevangenen aan een huis te helpen en niet de staat.

Dat aan Van der V. nooit een concreet aanbod is gedaan voor een huis klopt bovendien niet volgens de rechter. Gemeenten, hulpinstanties en de reclassering hebben geprobeerd hem te helpen maar dat leverde uiteindelijk geen resultaat op.

Van der V. kwam woensdag op vrije voeten. De rechtbank in Zutphen bepaalde dat hij niet langer vast hoeft te blijven zitten vanwege de vermeende vondst van kinderporno op zijn computer. Hij werd in april aangehouden in zijn cel.

Van der V. werd in het verleden veroordeeld voor seksueel misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem na zijn vrijlating een gebiedsverbod voor heel Eindhoven oplegde. Sindsdien leidt Van der V. een zwervend bestaan. Hij zat daarom het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uit omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.