Staat hoeft geen huis te zoeken voor pedo

De staat hoeft geen extra inspanningen te doen om voor de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. huisvesting te zoeken, zo oordeelt de rechtbank in Den Haag vandaag.

De voor ontucht met minderjarigen veroordeelde Van der V. had in een kort geding geëist dat de staat hem helpt bij het vinden van een woning omdat hij binnenkort vrij komt. Hij is bang dat gemeenten hem weigeren in te schrijven, zoals eerder gebeurde.

De rechtbank heeft zijn verzoek verworpen, omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huisvesting van ex-gedetineerden en niet de staat. De inspanningsverplichting van de staat gaat niet verder dan de aansporing van en bemiddeling met gemeenten en hulpverleningsinstanties. Volgens de rechtbank kan niet worden geconcludeerd dat de staat dit onvoldoende gedaan heeft.

De rechtbank zegt bovendien dat de stelling van Van der V. dat aan hem nimmer een concreet aanbod is gedaan voor huisvesting, feitelijk onjuist is. Gemeenten, hulpinstanties en de reclassering hebben veel inspanningen verricht om tot huisvesting voor hem te komen.

De rechter oordeelt dat Van der V. „in een aantal gevallen door eigen initiatief – meermaals over een tijdelijke verblijfplaats heeft beschikt. Daarbij wordt opgemerkt dat – hoewel kan worden aangenomen dat eiser daar belang bij heeft – aan eiser hoe dan ook geen recht op een duurzame verblijfplaats toekomt”, aldus het oordeel. „Voor zover eiser zich op het standpunt stelt dat de aan hem gedane aanbiedingen zijn vergezeld van onredelijke eisen, geldt dat die eisen niet door de staat zijn gesteld, hetgeen een beoordeling daarvan in deze procedure overbodig maakt.”

Van der V. werd in 2007 gearresteerd op verdenking van ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Twee jaar later werd hij in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Negen maanden werden voorwaardelijk opgelegd. Omdat hij niet meewerkte aan het programma van de reclassering, bepaalde de rechtbank dat Van der V. ook het voorwaardelijk opgelegde deel van de celstraf moest uitzitten. Die celstraf zit er nu bijna op.