Rutte: dood van Friso is onbeschrijfelijk groot verlies

Premier Rutte vindt het overlijden van prins Friso “intens verdrietig”. Dat zei hij vanmiddag in een verklaring van de RVD. “Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok”, aldus Rutte. Ook andere politici reageerden geschokt op de dood van de prins.

Aankomst van prins Friso en prinses Mabel per boot bij Koninklijk Theater Carré in 2008. Koningin Beatrix en prinses Margriet vierden daar samen hun respectievelijk 70ste en 65ste verjaardag.
Aankomst van prins Friso en prinses Mabel per boot bij Koninklijk Theater Carré in 2008. Koningin Beatrix en prinses Margriet vierden daar samen hun respectievelijk 70ste en 65ste verjaardag. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Rutte vindt het overlijden van prins Friso “intens verdrietig”. Dat zei hij vanmiddag in een verklaring van de RVD. “Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok”, aldus Rutte. Ook andere politici reageerden geschokt op de dood van de prins.

Rutte, die zijn vakantie afbreekt en morgen terug zal zijn in Nederland, zegt in een reactie dat “onze gedachten nu in de eerste plaats” bij prinses Mabel en hun twee dochters zijn:

Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.

De premier noemt het verlies van Friso voor prinses Beatrix “onbeschrijfelijk groot” en stelt dat heel Nederland met haar en de rest van de familie meeleeft:

Ook voor Prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag. Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de Prins, tegen Prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.

Rutte roemt Friso als “professioneel en gepassioneerd”:

Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken Prins Friso met het diepste respect.

Bekijk hieronder een fotoserie over het leven van Friso:

Koning Filip heeft contact met koninklijke familie

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben tijdens hun vakantie tijd vrijgemaakt om hun medeleven te betuigen aan de Nederlandse koninklijke familie.
“Er zijn contacten geweest”, bevestigde een woordvoerder van het Koninklijk Paleis in Brussel tegenover persbureau Novum. Filip en Mathilde zijn momenteel met hun kinderen op vakantie in Frankrijk. De twee wilden echter “absoluut” even de tijd nemen om de koninklijke familie een hart onder de riem te steken.

De Belgische premier Elio di Rupo bracht op Twitter zijn oprechte medeleven over:

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Mijn oprechte medeleven aan de Nederlandse Koninklijke Familie en alle Nederlanders na het overlijden van Prins Friso

Politiek ‘diep getroffen door overlijden’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen vanwege het overlijden van Friso terug van hun vakantie in Griekenland. Veel fractievoorzitters en Tweede Kamerleden reageerden bedroefd op het overlijden van Friso. “Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van prins Friso”, liet Halbe Zijlstra (VVD) weten. “Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de koninklijke familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor ligt.”

PvdA-leider Diederik Samsom liet weten “diep geraakt” te zijn door het overlijden van Friso:

“Ons medeleven gaat uit naar het gezin van prins Friso, prinses Mabel en hun dochters. Ook zijn wij in gedachten bij prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constatijn en prinses Laurentien. Wij wensen hen allen buitengewoon veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd.”

De fractie van D66 heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van Friso. De Kamerleden wensen alle nabestaanden veel kracht toe. “Ik wens prinses Mabel en haar gezin, prinses Beatrix en het koninklijk paar veel sterkte bij het verwerken van dit verlies en de moeilijke en onzekere periode die eraan voorafging”, aldus fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans sprak op zijn Facebookpagina van “een inktzwarte dag”:

Een inktzwarte dag. Rust zacht, prins Friso. Prinses Mabel, Luana en Zaria, prinses Beatrix en alle andere dierbaren die dit grote verlies moeten dragen kunnen rekenen op het medeleven van alle Nederlanders, waar ook ter wereld. Wij treuren om het heengaan van een bijzondere man, altijd zichzelf en altijd met anderen begaan.

“Ons medeleven gaat uit naar de koninklijke familie”, liet Bram van Ojik (GroenLinks) weten. “Ik wens hen alle sterkte met het dragen van dit zware verlies.” Ook op Twitter reageerden veel fractievoorzitters en Kamerleden:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Diep getroffen door overlijden Prins Friso. Gedachten gaan uit naar zijn familie, Mabel en de kinderen. Veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Ik wens de Koninklijke familie heel veel kracht en sterkte voor de komende tijd met het verwerken van dit grote verlies.
Twitter avatar arieslob Arie Slob Wat een verdriet ook voor prinses Beatrix en de rest van de Koninklijke Familie. We leven met hen mee en bidden voor hen.
Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Even helemaal stil vanwege het trieste nieuws. Ik leef intens mee met de familie en vrienden van Friso. Sterkte en veel kracht toegewenst.
Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Intens verdrietig bericht dat Prins Friso is overleden. Ons hartelijk meeleven gaat uit naar Koninklijke familie.
Twitter avatar helmanepperus helma nepperus Het ongeluk schokte me en nu ook het overlijden van prins Friso. Wat een verdriet voor de hele koninklijke familie.
Twitter avatar elbertdijkgraaf Elbert Dijkgraaf Triest te moeten vernemen dat prins Friso overleden is. Ik wens Mabel, kinderen en familie Gods nabijheid.

De voorzitters van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) en van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD) hebben met leedwezen kennis genomen van het overlijden van prins Friso, lieten ze weten in een gemeenschappelijke verklaring:

“Na het verschrikkelijke ongeval dat prins Friso is overkomen is door velen intens met Hare Koninklijke Hoogheid prinses Mabel en de kinderen van de prins en prinses meegeleefd. Ondanks de ernstige toestand werd op een herstel gehoopt. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn. Het overlijden van prins Friso op zo’n jonge leeftijd is ongelooflijk verdrietig.”

Burgemeester Lech geschokt door overlijden prins

De burgemeester van Lech het plaatsje waar Friso vorig jaar verongelukte, reageerde volgens de NOS “diep geschokt” op het nieuws van zijn dood:

“Ik heb het nieuws tien minuten geleden gehoord en ik ben diep geschokt. Sinds het ongeluk heb ik altijd intensief contact gehouden met de familie. Met de kleine berichten die er soms waren, dat het wat beter met hem ging, waren we altijd erg blij. Ik ben diep bedroefd.”

De scriba van de Protestantse Kerk Nederland, de kerk waar de koninklijke familie lid van is, spreekt in een reactie op Friso’s dood van “een groot verlies” en bidt dat de familie “in deze moeilijke situatie kracht ontvangen en de nabijheid van God en mensen mogen ervaren”.

Royaltyjournalisten: verschrikkelijk droevig nieuws

Ook veel royaltyjournalisten en andere Bekende Nederlanders reageerden op Twitter:

Twitter avatar MarcvdLinden Marc van der Linden RVD meldt het overlijden van prins Friso. treurig
Twitter avatar petervdvorst Peter van der Vorst Verschrikkelijk droevig nieuws: prins Friso is overleden…
Twitter avatar arminvanbuuren Armin van Buuren I was very saddened when I heard the news on prince #Friso‘s death. My prayers and thoughts are with the Dutch Royal family.