Rode cijfers voor Spyker - meer geld nodig om overeind te blijven

De B6 Venator Spyder, het nieuw gedoopte conceptmodel, werd in maart in Genève gepresenteerd.
De B6 Venator Spyder, het nieuw gedoopte conceptmodel, werd in maart in Genève gepresenteerd. Foto EPA / Martial Trezzini

Spyker Cars heeft in de eerste helft van 2013 rode cijfers geschreven. In de eerste zes maanden van 2013 boekte Spyker een omzet van 682.000 euro, tegenover 204.000 euro in dezelfde periode vorig jaar. De fabrikant van sportwagens heeft in het in het eerste halfjaar een operationeel verlies geleden van 5,2 miljoen euro en heeft meer geld nodig om te kunnen overleven.

Hoge kosten door rechtszaak tegen General Motors

Daarmee ligt het nettoresultaat flink lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen een winst werd geboekt van 126,2 miljoen euro. Volgens topman Victor Muller had Spyker een ‘uitzonderlijk’ hoog kostenniveau, wat de topman vooral toeschreef aan de rechtszaak tegen General Motors (GM).

Voor de tweede helft van het jaar verwacht Spyker een zelfde beeld als in de eerste helft, onder meer omdat het de zaak tegen GM doorzet. In juni kreeg Spyker het deksel op de neus van een Amerikaanse rechter. De rechtbank stelde dat GM het recht had om de verkoop van Saab aan het Chinese Youngman te blokkeren, en wees daarom de 3 miljard dollar geëiste claim door Spyker af. Tegen deze rechterlijke beslissing gaat Spyker in hoger beroep.

Meer geld nodig om te overleven

Spyker moet ondanks een overeenkomst die het met het Chinese Youngman sloot toch op zoek naar additionele financiering om nieuwe modellen te kunnen introduceren. Op korte termijn denkt Spyker de noodzakelijke financiering rond te krijgen. Mocht de sportwagenfabrikant hier niet in slagen dan is het voortbestaan van Spyker hoogst onzeker.

Op dit moment zit Spyker op het zogenoemde strafbankje van beursbedrijf NYSE Euronext. Na twee verlengingen moet Spyker op uiterlijk 13 september aan de regels van NYSE voldoen. (ABM FN)