Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Prins Friso (44) overleden op Huis ten Bosch

Prins Friso is vanochtend op 44-jarige leeftijd overleden op Paleis Huis ten Bosch. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendgemaakt. Friso is volgens de RVD overleden “aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.”

Prins Friso in 2006 toen hij vanuit Londen arriveerde op Airport Rotterdam.
Prins Friso in 2006 toen hij vanuit Londen arriveerde op Airport Rotterdam. Foto NRC / Vincent Mentzel

Prins Friso is vanochtend op 44-jarige leeftijd overleden op Paleis Huis ten Bosch. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendgemaakt. Friso is volgens de RVD overleden “aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.”

Het is nog onduidelijk wanneer Friso wordt begraven. Prinses Mabel vierde gisteren nog haar 45ste verjaardag aan het ziekbed van haar man. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen volgens de NOS vanwege het overlijden van Friso terug van hun vakantie in Griekenland. Premier Rutte, die zijn vakantie ook afbreekt en morgen terug zal zijn in Nederland, noemde de dood van Friso in een eerste reactie “intens verdrietig”. Ook andere politici reageerden vanmiddag bedroefd.

Update 19.23 uur:
Prinses Beatrix is in Nederland. De standaard wappert aan het paleis, bevestigt de RVD. Eerder gingen geruchten dat prinses Beatrix in Italië zou zijn, maar daar doet de RVD geen uitspraken over.

Update 20.47 uur:
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het koninklijk paar was in het buitenland, laat de RVD vanavond weten.

Prins Friso werd op 17 februari 2012 tijdens de jaarlijkse skivakantie van de koninklijke familie bedolven door een lawine. Hoewel er was gewaarschuwd voor lawines ging Friso toch samen met een vriend skiën. De prins lag 25 minuten onder de sneeuw zonder zuurstof en raakte in coma. Nadat Friso onder de sneeuwmassa vandaan was gehaald werd hij vijftig minuten ter plaatse gereanimeerd. Daarna werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Vijf dagen later werden hersenbeschadigingen vastgesteld.

Bekijk hieronder een fotoserie over het leven van Friso:

Toestand prins sinds november onveranderd

Friso, de tweede en middelste zoon van prinses Beatrix, werd na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck begin maart 2012 overgebracht naar het Wellingtonziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (‘minimal consciousness’), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen meer hadden voorgedaan.

Begin vorige maand werd Friso overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. De RVD meldde toen in een verklaring dat Friso daar de zomermaanden met zijn familie zou doorbrengen. Tijdens zijn verblijf in Nederland zou worden bekeken hoe en waar de prins op de lange termijn kon worden verzorgd. Niet uitgesloten werd dat hij na de zomer in Nederland zou blijven.

Beatrix reisde de afgelopen anderhalf jaar zeer regelmatig naar Londen om haar zoon in het ziekenhuis te bezoeken. De koninklijke familie dankt in het RVD-bericht “allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging”. Friso werd in Nederland verzorgd door een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn en dr. Michael Kuiper. Beiden zijn neuroloog. Van Gijn (1942) is gespecialiseerd in hersenvaatziekten en weet veel van chronische, onverklaarde klachten bij patiënten.

Bekijk hier een NOS-video over het leven van Friso:

Tweede zoon Beatrix werkte bij diverse bedrijven

Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David van Oranje-Nassau van Amsberg werd op 25 september 1968 in Utrecht geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus van Amsberg. Zijn broer Willem-Alexander was toen al bijna anderhalf. Een jaar later kregen zij er een broertje bij, prins Constantijn.

Prins Johan Friso, zoals hij tot 2004 werd genoemd, groeide op in Lage Vuursche, dat onder de gemeente Baarn valt. Het gezin woonde op kasteel Drakensteyn, dat Beatrix in 1959 kocht. Toen koningin Juliana in 1980 afstand deed van de troon en Beatrix haar opvolgde verhuisde de familie naar Paleis Huis ten Bosch.

Friso ging in Den Haag naar het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum. In 1986 slaagde hij voor zijn eindexamen vwo-b. Hij was ook behoorlijk goed in sport. Van jongs af aan stond hij in het Oostenrijkse Lech op de ski’s. Dat zou hem jaren later onverwacht noodlottig worden.

Na de middelbare school ging de prins naar de prestigieuze University of California in Berkeley, bij San Francisco. Twee jaar later keerde hij als werktuigbouwkundige terug naar Nederland. In 1994 studeerde hij aan de TU Delft af als ingenieur in de lucht- en ruimtevaarttechniek. Gelijktijdig haalde hij zijn bul bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Na zijn studie werkte Johan Friso bij diverse bedrijven. Bij zakenbank Goldman Sachs schopte hij het tot vicepresident investmentbanking. Na enkele tussenstops trad hij als financieel directeur in dienst bij Urenco, het Brits-Duits-Nederlandse bedrijf dat verrijkt uranium produceert.

Lees meer over wie Friso was in ons uitgebreide profiel van de overleden prins.