Prince is rockster in zijn element, in ieder geval tijdens eerste concert

Foto EPA / Balazs Mohai

Prince gaf gisteravond twee verrassingsoptredens in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Over het eerste was NRC-verslaggever Saul van Stapele erg enthousiast. Maar tijdens het tweede concert speelde Prince opeens negen nummers minder. Onder meer ‘Purple Rain’ ontbrak. De regels bij de concerten waren bovendien extreem streng.

Fans die foto’s maakten werden bijvoorbeeld resoluut uit de zaal verwijderd. Ook aantekeningen maken mocht niet. NRC-verslaggever Saul van Stapele, die aanwezig was bij het concert, schrijft daarover op Twitter:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele @wilbertmutsaers Zelfs een speech vooraf door de drumster, en papiertjes overal in de venue. De boodschap is duidelijk.
Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Moest telefoon laten zien, vrij bot allemaal. Na het scrollen door mijn vakantiefoto’s, net op tijd terug voor laatste klanken en confetti.
Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Bij de laatste toegift uit de zaal gehaald omdat ik in een notitieblokje zat te schrijven. Gettin’ gangsta with it. #princegekte #paradiso

Rockster in zijn element

Toch was Van Stapele erg te spreken over het eerste concert van Prince, dat hij bijwoonde. Hij schrijft in zijn recensie vanmiddag in NRC Handelsblad:

De ongeveer 1500 bezoekers van het eerste concert in Paradiso – vannacht volgde rond middernacht nog een tweede optreden - kregen voor hun kaartje van honderd euro een rockster in zijn element te zien, die uitvoerig met zijn gezichtsuitdrukkingen meehuilde met de geweldig vonkende klanken van zijn gitaar in nummers als Guitar, Bambi en I Like It There.

Het eerste concert begon om 19.30 uur en duurde ruim een uur. Rond middernacht gaf Prince het tweede, kortere concert. Er zijn berichten dat Prince vanavond opnieuw een concert geeft in Paradiso, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Prince geeft vaker verrassingsoptredens in Nederland.

‘Sometimes It Snows In April wonderschoon’

Overigens was de echte ‘verrassing’ beperkt. De optredens van Prince waren twee dagen van tevoren aangekondigd. Kaarten kostten honderd euro, maar de twee keer 1.500 kaarten waren binnen enkele minuten uitverkocht.

Maar dat mocht de pret dus niet drukken. Van Stapele:

Ronduit wonderschoon was het ingetogen Sometimes It Snows In April, door Prince mooi zacht gespeeld en huiveringwekkend gezongen, met treffende blues-tonen. Afsluiter Purple Rain speelde hij ontspannen op toetsen, met een gloedvol meezingende zaal. Het was het slotstuk van een solide rockshow, waarin de veteraan zijn materiaal soms liet vlammen alsof hij het net in een snikhete oefengarage had geschreven.