Opzet vermoed bij brand vliegveld Kenia

De brand die vorige week de luchthaven bij de Keniase hoofdstad Nairobi grotendeels in de as legde, is vermoedelijk aangestoken. Keniase kranten melden dat er in het afgebrande gedeelte waarin de douane was gevestigd criminele praktijken plaatsvonden, zoals smokkel van goud en illegale migratie. Om bewijzen over deze duistere activiteiten te vernietigen, zou de brand zijn aangestoken. De kranten baseren zich op informatie van binnen- en buitenlandse onderzoekers.

De brand begon woensdag als een klein vuurtje, om vijf uur in de ochtend. Er zijn aanwijzingen dat een uiterst ontvlambare vloeibare stof op het plafond zorgde voor de razendsnelle verspreiding van het vuur. Volgens de Daily Nation denken de onderzoekers dat twee wachtkamers voor vips en de immigratiedienst werden gebruikt voor smokkel en dat hoge politieambtenaren daarbij betrokken waren. De Star meldt dat het vooral om smokkel van goud ging. Kenia produceert geen goud maar wordt gebruikt als doorvoer van illegale export van goud uit Congo.

De brandweer was pas na een half uur ter plekke. Volgens internationale voorschriften had dat drie minuten moeten zijn. Er waren onvoldoende slangen, trappen en water. Op videobeelden is te zien hoe agenten en douanepersoneel er met geld van banken en drank uit de belastingvrije winkels vandoor gaan.

Gisteren was de luchthaven weer voor 90 procent in gebruik. Veel reizigers uit het buitenland moeten hun paspoorten laten afstempelen in tenten.