Opnieuw leren leven in Palestina

When the boys return

Ned 2, 23.50-00.50 uur

In de afgelopen tien jaar heeft Israël ongeveer 8.000 Palestijnse kinderen opgepakt. ‘Stenen gooien’, is de meest gehoorde aanklacht. Ze zitten vaak maanden, soms zelfs jaren vast. Bij vrijlating worden ze feestelijk onthaald door familie en vrienden, maar daarna moeten ze leren omgaan met de trauma’s die ze opliepen in gevangenschap.

De documentaire When The Boys Return volgt twaalf Palestijnse jongens in Hebron die na hun vrijlating een cursus volgen om hen te helpen hun normale leven weer op te pakken. Velen van hen gaan niet naar school, omdat ze moeilijk het gezag van de docent kunnen aanvaarden en erg opvliegend zijn. Ze leven constant in angst opnieuw te worden opgepakt. Hun ouders raden hen af veel vriendjes te hebben, want daar kunnen verklikkers tussen zitten.

Toch kunnen sommigen het niet laten opnieuw in demonstraties mee te lopen en stenen te gooien, al weten ze dat het wemelt van de Israëlische militairen die razzia’s houden.

Israël laat morgen een eerste groep van 26 Palestijnse gevangenen vrij, als gebaar van goede wil in het vredesproces. De wereldpers zal laten zien hoe ze als helden worden onthaald. Maar wie wil weten hoe het hen daarna vergaat, moet When The Boys Return kijken.