New York zoals Tony, Seinfeld en Hannah het zien

New York is de stad waar Carrie schoenen kocht en Hanna van Girls het moeilijk heeft Voor iedereen die de metropool zoals op tv wil leren kennen, zijn er tientallen tv- en filmtours Nrc.next probeerde er drie

Tour//

Sopranos Sites Tour

De feiten

Een vier uur durende bustour door New Jersey langs tientallen filmlocaties. Iedere zaterdag vanaf 10.00 uur. Prijs: € 37.

Het publiek

Blank, 30 plus, stilletjes en veelal Amerikaans.

De gids

De meeste tv-tours worden geleid door acteurs, meestal niet de bekendste. Marc Baron, een zelfverklaarde kruising tussen Dustin Hoffman, Richard Gere en Henri Winkler, heeft in ieder geval wel daadwerkelijke Sopranos-ervaring op zijn cv. Hij speelde dertien keer in de serie – waarvan zeven keer met tekst.

De tour

Er zijn een paar dingen die blijven terugkeren tijdens de vier uur durende tour. Law and Order, de al jaren lopende politieserie, blijkt een goede werkgever voor ploeterende acteurs in New York: vrijwel iedereen die ooit in The Sopranos speelde, heeft in meerdere afleveringen van de show gefigureerd. Andere terugkomende onderdelen van de tour: het ‘Sopranos trivia’-busspelletje en de Pulaski Skyway. Het eerste deel van de tour cirkelt om en onder de lange brug waar tientallen scènes werden opgenomen. Hier zijn mensen omgelegd, lijken opgegraven, Tony Soprano speelde er golf en Christopher Moltisanti werd in seizoen 2 neergeschoten voor de Skyway Diner. De gids wijst ons alle plekken aan in het desolate industrielandschap en we stoppen bij de inmiddels gesloten en vervallen diner. Het is niet de enige filmlocatie die zes jaar na het einde van de serie niet meer bestaat. Zo fotograferen we in Kearny ook de lege plek waar ooit Satriale’s Pork Store stond, een vaste ontmoetingsplek voor de Di Meo’s. Het gebouw werd jaren geleden gesloopt, nu is het een parkeerplaats. Maar gelukkig is niet alles verdwenen. In het raam van Pizzaland (de pizzeria uit de serie) hangt een mooi eerbetoon aan de onlangs overleden James Gandolfini, die de rol van maffiabaas Tony Soprano vertolkte. En bij Holsten’s Ice Cream Parlor in Bloomfield staan de uienringen – de lekkerste in de staat, aldus Tony in de serie – voor ons klaar en is de booth waar de Soprano-familie de allerlaatste scène opnam, leeg gehouden voor onze fotosessies. De laatste stop en hoogtepunt van de tour is stripclub Satin Dolls, ofwel de Bada Bing. Niet iedereen durft plaats te nemen aan de bar waarop de meisjes verleidelijk dansen, maar degene die het doet voelt zich heel even Tony Soprano.

Leukste feitjes

De route die Tony Soprano in de titelbeelden rijdt, klopt niet. Afstanden zijn fout, Tony rijdt de verkeerde kant op en het Vrijheidsbeeld is in werkelijkheid nooit te zien vanaf die weg. Het filmpje werd snel voor de pilot opgenomen en in elkaar gezet – James Gandolfini reed en de cameraman zat naast hem – maar HBO vond het zo goed dat het nooit is aangepast.

In de serie hadden de danseressen in de Bada Bing geen topjes aan, iets dat in werkelijkheid nooit had gekund. In New Jersey moet een clubeigenaar namelijk kiezen tussen ‘titty’s’ of ‘beer’, wie naakt wil mag geen alcohol serveren.

http://onlocationtours.com/tour/sopranos/

Anke Meijer schrijft deze zomer vanuit New York voor nrc.next