Nederlandse ambassade in Jemen blijft voorlopig dicht

Een politieagent in Jemen inspecteert de papieren van een automobilist vanwege verhoogde veiligheidsmaatregelen na de terreurdreiging van begin augustus. Talloze ambassades trokken hun personeel terug en zijn gesloten. De Nederlandse ambassade blijft voorlopig dicht.
Een politieagent in Jemen inspecteert de papieren van een automobilist vanwege verhoogde veiligheidsmaatregelen na de terreurdreiging van begin augustus. Talloze ambassades trokken hun personeel terug en zijn gesloten. De Nederlandse ambassade blijft voorlopig dicht. Foto AP / Hani Mohammed

De Nederlandse ambassade in Jemen blijft voorlopig dicht. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag weten aan persbureau Novum.

De ambassadeur en zijn staf werken nu vanuit Den Haag. Het ministerie volgt de situatie in Jemen op de voet en als het uit het oogpunt van veiligheid mogelijk is om terug te keren dan zal dat ook gebeuren, zegt een woordvoerder tegenover Novum.

De ambassade in Sanaa werd vorige week zaterdag gesloten vanwege een terroristische dreiging.

Nadat duidelijk werd dat de Nederlandse ambassade ook een potentieel doelwit was van een aanslag, besloot minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vorige week dat de ambassade tot vandaag gesloten zou blijven. Ook riep de minister alle ambassadestaf op Jemen te verlaten.

Ambassades en consulaten VS weer open

Achttien van de negentien Amerikaanse ambassades en consulaten in het Midden-Oosten en Afrika die vanwege een terreurdreiging waren gesloten zijn weer open. De Amerikaanse ambassade in Jemen blijft wel dicht.

Begin deze maand besloten de Verenigde Staten tot de sluiting van ambassades en consulaten in de islamitische wereld vanwege een dreiging van Al-Qaeda. De dreiging zou bestaan uit onderschepte communicatie tussen leden van Al-Qaeda, waarin terroristen aanvallen op Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bespraken. Die aanvallen zouden zich tot eind deze maand kunnen voordoen.

De mate van de dreiging zou ook versterkt zijn door een toespraak van Al-Qaedaleider Ayman al-Zawahri. Zawahri riep daarin op tot aanvallen op Amerikaanse doelen als antwoord op militaire activiteiten van de VS in islamitische landen en aanvallen met drones in Pakistan en Jemen.