Nazi-verdachte Laszlo Csatary (98) overleden

Laszlo Csatary in Boedapest in juli vorig jaar. Foto EPA / Bea Kallos

De vermoedelijke oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary is op 98-jarige leeftijd overleden. De voormalige politiechef werd in juni door de Hongaarse autoriteiten aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van bijna 16.000 joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz.

Csatary overleed zaterdag in een ziekenhuis in Boedapest aan een longontsteking, zei zijn advocaat, Gabor Horvath. Hij werd aangeduid als de meest gezochte nazi-oorlogsmisdadiger ter wereld.

Csatary was politiechef in Kosice, indertijd in Hongarije, nu in Slowakije. Het Simon Wiesenthalcentrum hield hem medeverantwoordelijk voor de dood van 15.700 joden die zijn vermoord of gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

Csatary, die de aanklachten ontkende, werd in 1948 in Tsjechoslowakije bij verstek ter dood veroordeeld. Na de oorlog woonde hij tientallen jaren in Canada. Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar gevestigd.

Hij moest in 1997 uit Canada vertrekken, nadat aan het licht was gekomen dat hij over zijn oorlogsverleden had gelogen toen hij het staatsburgerschap aanvroeg. Hij leek vervolgens vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen. Zijn verblijfplaats werd in 2012 door het Simon Wiesenthalcentrum en het Britse dagblad The Sun onthuld.

De Franse nazi-jager Serge Klarsfeld zei vorig jaar echter dat Csatary in zijn ogen geen grote verantwoordelijkheden heeft gehad in de Tweede Wereldoorlog en dat hij vooral bovenaan de lijst met gezochte nazi-verdachten stond omdat hij nog leefde.