Murdoch heeft genoeg van Rudd

Mediamagnaat Rupert Murdoch bemoeit zich met de verkiezingen in Australië. Het beleid van de Laborpartij zou tegen zijn belangen ingaan.

De Australische premier Kevin Rudd met een Luftwaffe-pet uit de Tweede Wereldoorlog als Colonel Klink, de incapabele kampbewaarder uit de Amerikaanse sitcom Hogan’s Heroes. De boodschap van de voorpagina van de Australische tabloid The Daily Telegraph afgelopen week was duidelijk: Rudd en zijn laborpartij zijn lachwekkende stuntels en verdienen het om volgende maand tijdens de verkiezingen linea recta naar huis gestuurd te worden.

De toon is gezet in Australië. De verkiezingen zijn niet alleen een strijd tussen het Labor van Rudd en de Liberalen van oppositieleider Tony Abbott. Het is ook een twist tussen Rudd en Rupert Murdoch, de machtigste mediamagnaat van Australië. Murdoch bezit via de Australische tak van zijn bedrijf News Corp niet alleen The Daily Telegraph, maar nog 145 andere nationale, regionale en lokale dag- en weekbladen, goed voor 60 procent van de Australische krantenmarkt. En Murdoch wil niet dat de sociaal-democratische Laborpartij gaat regeren. Een dag nadat de premier verkiezingen uitschreef kopte de Telegraph: „Kick this mob out.”

Eind juli, nog voordat Rudd een datum voor de verkiezingen bekend had gemaakt, werd duidelijk dat Murdoch grootste plannen had. Col Allen, hoofdredacteur van de Amerikaanse tabloid New York Post, verhuisde tijdelijk naar zijn geboorteland om de Australische kranten van Newscorp van ‘extra redactionele leiding’ te voorzien. Anderhalve maand geleden leek het volstrekt overbodig voor Murdoch om versterking in te vliegen. Toenmalig premier en Laborleider Julia Gillard was zo diep in de peilingen gezonken dat een verkiezingsnederlaag een zekerheid leek. Maar nadat Gillard in een coup het veld moest ruimen en Rudd weer aan de macht is, liggen Labor en de Liberalen nu nek aan nek.

Het rommelt bij de Australische tak van het imperium van Murdoch. Afgelopen week maakte News Corp bekend dat de Australische topman Kim Williams na minder dan twee jaar opstapt. Williams, afkomstig uit de televisiewereld, maakt plaats voor krantenman Julian Clarke. Het is aan Clarke om een einde te maken aan de dalende oplages en advertentieinkomsten, waar de Newscorp-kranten mee kampen.

Murdoch voert actief campagne tegen Rudd omdat het beleid van de Laborpartij niet goed is voor zijn zakelijke belangen. Rudd wil een landelijk dekkend glasvezelnetwerk voor snel internet aanleggen. Als iedere Australiër toegang krijgt tot supersnel internet, waarmee het streamen van films of series via Netflix geen probleem meer is, vormt dat in de redenering van Rudd een bedreiging voor Foxtel, de Australische kabelmaatschappij die voor 50 procent in handen is van Murdoch. De mediamagnaat versterkte afgelopen week het vermoeden zich te laten leiden door zakelijke belangen door op Twitter af te vragen of het glasvezelnetwerk niet veel te duur is om aan te leggen, zeker nu het economisch minder gaat in Australië.

De kranten in handen van Murdoch ontkennen dat zij een heksenjacht voeren. Tijdens de verkiezingen van 2007 kozen zij de kant van Rudd. Maar deze keer vinden ze dat Rudd het begrotingstekort te hoog laat oplopen en geen goede plannen heeft een einde te maken aan asielzoekers die per boot naar Australië komen. Rudd ging op een persconferentie in op de rol van Murdoch. „Als het gaat om zijn pogingen om Abbott verkozen te krijgen en mij naar huis te sturen: dit is een vrij land en hij heeft het recht op een mening. Hij zal vast glashelder doorhebben wat er hier speelt, helemaal vanuit de VS.”