Minder leerlingen, klas groter

Tranen op basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch. Vandaag gingen de kinderen in Zuid-Nederland weer naar school.
Tranen op basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch. Vandaag gingen de kinderen in Zuid-Nederland weer naar school. Foto ANP

Veel basisschoolleerlingen komen dit schooljaar in grotere klassen terecht dan vorig jaar. Dat komt door geldgebrek in het basisonderwijs. Dit zegt Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, de koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs. Naar verwachting 1.600 leraren zullen komend jaar hun baan verliezen, waarschuwt Walvisch. Alleen al door de ontslagkosten die dat met zich meebrengt, zullen nog eens vijfhonderd leraren hun baan verliezen, aldus Walvisch.

Hoewel het bedrag per leerling volgens staatsecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is toegenomen, stijgen de personeelskosten op scholen nóg sneller, onder meer door inflatie. Tel daar de leerlingenkrimp bij op, zegt Walvisch, en leraren moeten worden ontslagen. Tot nu toe werd vooral gesneden in overheadkosten, zoals de conciërges. Er werd alles aan gedaan om niet aan de groepsgrootte te komen. Maar het einde van die kostenbesparingen is nu in zicht. Basisschoolleerlingen in Brabant, Zeeland, Limburg en delen van Gelderland gingen vandaag weer naar school.