Mensenhandelaarsbende in Barcelona ontmanteld

Bij een grootscheepse en gezamenlijke actie onder mensenhandelaars hebben de Spaanse en Franse politie afgelopen weekeinde een geavanceerde en multinationale organisatie ontmanteld. De bende werkte vanuit China en gebruikte Spanje als springplank voor mannen en vrouwen die later in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk terechtkomen, ook in de prostitutie.

Zaterdag hebben politieteams van beide landen een lang voorbereide arrestatiegolf verricht. Daarbij werden 75 mensenhandelaars opgepakt: 24 in Frankrijk en 51 op de Spaanse vliegvelden bij Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca en Malaga. Bovendien werd er beslag gelegd op hoogwaardige vervalsingsapparatuur. Zo vond de politie niet alleen 81 valse paspoorten van landen als Azië, Zuid-Korea, Maleisië, Japan, Hongkong en Singapore. Ze trof eveneens computers, scanners, stempels en vergrotingsapparatuur aan waarmee valse identiteitsbewijzen kunnen worden geproduceerd.

De politie kan zich nu een beter beeld vormen van de organisatiestructuur van de mensenhandelaars. De bende heeft zijn Europese hoofdkwartier in Barcelona. Vanuit deze Catalaanse stad worden de illegale migranten, die voor hun reis 40.000 tot 50.000 euro per persoon hadden moeten betalen, op onderduikadressen opgevangen en verder geleid. Volgens de politie hebben deze mensenhandelaars, meestal afkomstig uit China en Maleisië, diepgaande kennis van de vliegvelden en de autowegen waar de illegalen langs moeten worden gesluisd.

Na gedane zaken dienen de handelaars naar China of Maleisië terug te keren om te voorkomen dat ze sporen zouden achterlaten.

Het management van de operaties is hiërarchisch gecentraliseerd. De top van de organisatie bevindt zich in China. De onderaannemers zijn flexibel. In China worden successen en fouten bij de smokkel zorgvuldig geanalyseerd, op grond waarvan nieuwe routes en methodes worden ontwikkeld.