Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Meer leerlingen en minder leraren door geldgebrek in basisonderwijs

Kinderen in de klas vanochtend tijdens de eerste schooldag van basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch.
Kinderen in de klas vanochtend tijdens de eerste schooldag van basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Veel basisschoolleerlingen komen dit schooljaar in grotere klassen terecht dan vorig jaar. Dat komt door geldgebrek in het basisonderwijs. Dit zegt Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, de koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs vandaag in NRC Handelsblad.

Naar verwachting 1.600 leraren zullen komend jaar hun baan verliezen, waarschuwt Walvisch. Alleen al door de ontslagkosten die dat met zich meebrengt, zullen nog eens vijfhonderd leraren hun baan verliezen, aldus Walvisch.

Hoewel het bedrag per leerling volgens staatsecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is toegenomen, stijgen de personeelskosten op scholen nóg sneller, onder meer door inflatie. Tel daar de leerlingenkrimp bij op, zegt Walvisch, en leraren moeten worden ontslagen.

Tot nu toe werd vooral gesneden in overheadkosten, zoals de conciërges. Er werd alles aan gedaan om niet aan de groepsgrootte te komen. Maar het einde van die kostenbesparingen is nu in zicht.

Basisschoolleerlingen in Brabant, Zeeland, Limburg en delen van Gelderland gingen vandaag weer naar school.