Meer aanmeldingen introductieweken

Er zijn aanzienlijk meer aanmeldingen voor de studentenintroductieweken in de belangrijke studentensteden dan in voorgaande jaren. Besturen van introductieweken in diverse steden hebben maatregelen moeten treffen om het onverwacht grote aantal deelnemers te kunnen verwerken.

Dit blijkt uit gesprekken met de besturen van introductieweken in Utrecht, Amsterdam, Groningen, Maastricht en Wageningen. Vandaag beginnen in Utrecht en Groningen de meest omvangrijke introductiedagen van Nederland. De besturen vatten het grote aantal aanmeldingen voor de stadsintroductieweken op als teken dat dit jaar meer jongeren beginnen aan een studie.

Reden is volgens verschillende bestuursleden de ontwikkelingen rond de aanstaande afschaffing van de studiebeurs. Jan Remmelt Faber, voorzitter van de Groningse KEI-week: „De minister kwam twee maanden geleden met het nieuws over het uitstellen van het sociale leenstelsel, maar toen hadden veel jongeren al besloten te gaan studeren. Veel mensen die na de middelbare school een tussenjaar overwogen, gaan nu toch maar studeren.”

Bestuurslid Jette Pellemans van de Utrechtse UIT-week: „Studeren nu het nog kan, dat is het motto.” De officiële cijfers over het aantal inschrijvingen brengen de universiteiten en hogescholen pas na september naar buiten. De Universiteit Twente meldde afgelopen week al dat het aantal voorinschrijvingen „12 procent hoger” ligt dan vorig jaar.

De vele aanmeldingen veroorzaken stress. Wageningen moet in allerijl extra eetlocaties regelen, Groningen bestelde extra entreebandjes en moest meer boekjes laten drukken.