‘Kwart meer bijstandsfraude opgespoord’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Gemeenten ontdekken tegenwoordig een kwart meer bijstandsfraude dan een aantal jaren geleden het geval was. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een inventarisatie van de koepel van sociale diensten Divosa.

Zo steeg in Amsterdam het aantal strafrechtelijke fraudeonderzoeken in twee jaar tijd met tweehonderd naar 560 vorig jaar. Dat leidde tot een verdubbeling van het ontdekte fraudebedrag. In 2012 vorderde de stad voor 6,26 miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerde uitkeringen terug.

Veel gemeenten controleren intensiever omdat ze minder geld in kas hebben terwijl fraudeurs vaker worden verklikt. Volgens een woordvoerder is de maatschappelijke tolerantie ten opzichte van bijstandsfraude afgenomen. Vorig jaar leverde de kliklijn in Amsterdam 750 onderzoekswaardige meldingen op. (Novum)