Kerry: Israëlische bouwplannen mogen vredesproces niet verstoren

Een speelveldje in de orthodoxe nederzetting Beitar Ilit, nabij Bethlehem.
Een speelveldje in de orthodoxe nederzetting Beitar Ilit, nabij Bethlehem. Foto AFP / Menahem Kahana

De aankondiging van Israël om opnieuw te gaan bouwen in de joodse nederzettingen was “tot op zekere hoogte verwacht”, aldus de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. De plannen mogen de hernieuwde vredesbesprekingen niet verstoren, zei hij vanuit Bogotá.

Kerry roept alle partijen op om “niet negatief te reageren” op het bouwbesluit. Hij herhaalde nog maar eens dat de VS de nederzettingen als illegaal beschouwen. Volgens Kerry onderstreept de situatie alleen maar dat de partijen snel om de tafel moeten.

‘Nieuwbouw compensatie voor vrijlating gevangenen’

Onze correspondent Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad:

“In de Israëlische media circuleren berichten dat de nieuwbouw als compensatie geldt voor de kolonisten in de regering. Die zijn fel tegen de gefaseerde vrijlating, vanaf morgennacht, van 104 Palestijnse gevangenen. Daarom hebben de Palestijnen gevraagd.”

‘Zogenoemd vredesproces lijkt op potje zwartepieten’

Volgens Van Nierop kan de Palestijnse president Abbas zijn eigen bevolking – die Israël en het vredesproces zeer wantrouwt – op deze manier moeilijk overtuigen dat de besprekingen ditmaal wel kans van slagen hebben:

“Decennia van mislukt vredesoverleg leverden de Palestijnen alleen maar meer joodse nederzettingen op, en dus minder bewegingsruimte en minder hoop op een eigen staat. Maar Abbas kan ook moeilijk van het overleg weglopen. De VS en de EU hebben naar verluidt achter de schermen gedreigd dat degene die de schuld krijgt van het falen van de besprekingen dat zal voelen.

“Beide partijen zijn afhankelijk van westers geld. Dit verklaart mogelijk waarom Netanyahu en Abbas dit weekeinde alvast begonnen met het beschuldigen van de ander wegens sabotage van de besprekingen – dit in brieven geadresseerd aan Washington. Tot nog toe lijkt het zogenoemde vredesproces nog het meest op een potje zwartepieten.”