Ja, als Feyenoordfan voel je je dan verraden door die jonkies

Feyenoord beleeft een dramatische competitiestart: nul punten uit twee duels Extra pijnlijk is dat Feyenoord verliest door toedoen van eigen jeugdtalenten Zij spelen sterk bij de tegenstander én scoren

Kyle Ebecilio moest voor de wedstrijd van FC Twente tegen Feyenoord de nodige kaarten regelen voor vrienden en familie. „Ze wilden me allemaal hier zien spelen, in de Kuip”, lacht hij. De geboren Rotterdammer, op zestienjarige leeftijd als jeugdspeler van Feyenoord weggeplukt door de Engelse topclub Arsenal, maakte gisteren zijn debuut in de Kuip. Niet als speler van Feyenoord, maar van FC Twente, de club waar hij sinds deze zomer voor speelt.

En dat was best even wennen voor de negentienjarige middenvelder. „Als jongetje zat ik om de week daar, in Vak Y”, wijst Ebecilio na de wedstrijd naar de tribunes. „En dan hoor je nu die Feyenoordliedjes terwijl je in het shirt van Twente het veld opkomt. Dat is best gek.” Vroeger, op de tribune met zijn vader, zong Kyle Ebecilio die nummers gewoon mee.

Ebecilio was een van de betere spelers bij FC Twente, dat gisteren met 4-1 won in de Kuip. Hij maakte de 1-1 en schoot de bal in de eerste helft na een knappe actie hard op de lat. De andere doelpunten van FC Twente werden gemaakt door Dusan Tadic (twee strafschoppen) en spits Luc Castaignos, die net als Ebecilio in het verleden voor Feyenoord speelde.

Het was de tweede week op rij dat Feyenoord verloor door toedoen van spelers die jarenlang het Rotterdamse rood en wit droegen. Vorige week bij PEC Zwolle hadden de van Feyenoord gehuurde Guyon Fernandez en oud-Feyenoorder Kamohelo Mokotjo een groot aandeel in de zege van Zwolle, en gisteren waren het dus Castaignos en Ebecilio die hun oude club pijn deden.

Het is het lot van de Rotterdamse ploeg met een jeugdopleiding die de afgelopen vier jaar tot beste van Nederland werd verkozen. Aan de hand van voormalig hoofd jeugdopleiding Stanley Brard, die vorig seizoen vertrok naar Azerbajdzjan, debuteerden de afgelopen jaren altijd wel een aantal jeugdspelers in het eerste elftal. Feyenoord domineert al jaren in de nationale jeugdcompetities en heeft een sterke afvaardiging in alle vertegenwoordigende elftallen, ook in het grote Oranje.

Maar waar jeugdspelers die bij bijvoorbeeld Ajax of PSV de jeugdopleiding doorlopen en het eerste elftal bereiken daarna vaak vertrekken naar het buitenland, ging het bij Feyenoord de afgelopen jaren anders. Door de financiële problemen van de club kon Feyenoord niet meer de salarissen betalen die clubs als Ajax, PSV en zelfs FC Twente wel konden bieden.

Spelers als Leroy Fer en Georginio Wijnaldum dachten elders in Nederland meer kans te maken op de prijzen (en op hogere salarissen) en vertrokken naar FC Twente en PSV, transfers die pijn deden bij de Feyenoordfans. Zij voelden zich verraden door hun voormalige helden. Nog steeds worden oud-Feyenoorders die met hun nieuwe club terugkeren in de Kuip hard uitgefloten. Het overkwam Leroy Fer de afgelopen seizoenen. En ook Luc Castaignos, die na een omweg bij het Italiaanse Internazionale nu bij Twente speelt, kon gisteren niet rekenen op de sympathie van het Rotterdamse publiek.

Maar nog pijnlijker voor Feyenoord zijn de getalenteerde jeugdspelers die het eerste elftal in Rotterdam nooit hebben bereikt, maar nu wel bij andere clubs in de eredivisie spelen. Feyenoord had van alle Nederlandse ploegen het meeste last van Engelse topclubs die spelers op zo jong mogelijke leeftijd willen contracteren. Tieners zijn goedkoop en dus aantrekkelijk.

Zeker als ze zo getalenteerd zijn als in de jeugdopleiding van Feyenoord. Nathan Ake, Karim Rekik, Jeffrey Bruma, Kyle Ebecilio: allen speelden ze in de jeugd van Feyenoord en werden ze nog voor hun debuut in Feyenoord 1 overgenomen door Engelse topclubs als Chelsea en Manchester City. Nu ze het daar niet hebben gered (Ebecilio, Bruma) of voor een jaartje worden uitgehuurd (Rekik), keren ze terug in de eredivisie.

Rekik en Bruma bij PSV en Ebecilio bij Twente. Niet bij Feyenoord dus, dat een aantal spelers ook graag aan de selectie had toegevoegd, maar die strijd verloor.

In tegenstelling tot zijn ploeggenoot Castaignos werd Kyle Ebecilio gisteren niet uitgefloten door het Rotterdamse publiek. Daar had hij zich vooraf ook niet op ingesteld, vertelde hij na de wedstrijd. „Ik heb nooit mijn debuut gemaakt in Feyenoord 1. Dat scheelt toch wel bij de fans.”

Ebecilio houdt zich niet zo bezig met alle oud-Feyenoorders die dit seizoen in een ander shirt terugkeren in Rotterdam. „Ik kijk nu alleen maar naar FC Twente en wil mijn eigen spel elke week verbeteren.” Maar na zijn doelpunt hield Ebecilio toch, heel even, rekening met de situatie. „Ik was aan het juichen en toen bedacht ik me dat Feyenoord wel mijn oude club is. Toen heb ik maar iets rustiger aan gedaan.”