Israël wil bouwen, net nu er overleg is over vrede

Correspondent Israël

Israël heeft gisteren de bouw goedgekeurd van bijna 1.200 nieuwe woningen in Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, die illegaal zijn volgens internationaal recht. De timing is nogal frappant, juist nu de Israëliërs en de Palestijnen onder druk van de Verenigde Staten hebben ingestemd met hervatting van het in 2010 vastgelopen vredesoverleg.

Woensdag zouden Israëlische en Palestijnse onderhandelaars elkaar in Jeruzalem treffen. Onduidelijk is of dat nog doorgaat. De Palestijnse toponderhandelaar Mohammad Shtayyeh noemde de Israëlische aankondiging gisteren „een poging tot sabotage”. Vredesoverleg zou immers moeten leiden tot een onafhankelijke Palestijnse staat, met de nu bezette gebieden als basis. Ook de Israëlische minister van Financiën Yair Lapid uitte kritiek. Hij noemde de beslissing „niet constructief”.

Volgens minister van Huisvesting Uri Ariel – zelf een kolonist – begint binnenkort de bouw van 793 huizen voor joodse kolonisten in geannexeerd Oost-Jeruzalem en van 394 woningen in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die Israël sinds 1967 bezet. In een verklaring zei Ariel: „Geen land ter wereld accepteert orders van andere landen over waar het wel en niet kan bouwen.”

In de Israëlische media circuleren niet officieel bevestigde berichten dat de aangekondigde nieuwbouw als compensatie geldt voor de zeer rechtse kolonisten in het Israëlische kabinet die samenhangt met de gefaseerde vrijlating, vanaf morgen, van 104 Palestijnse gevangenen. De bouwplannen zouden ook zijn afgestemd met de Amerikaanse autoriteiten, die formeel tegen de bouw in Israëlische nederzettingen zijn omdat ze een obstakel vormen voor vrede.

Het Israëlische kabinet heeft vrijlating van de 104 Palestijnse gevangenen twee weken geleden goedgekeurd. Het gaat om Palestijnen die al vastzaten voor de Oslo Akkoorden (een soort routekaart voor vredesonderhandelingen) twintig jaar geleden werden getekend. Het merendeel is veroordeeld voor betrokkenheid bij dodelijke aanslagen op Israëliërs. Onder hen zijn ook enkele Palestijnen met een Israëlisch paspoort. Volgens de Palestijnen heeft Israël in 1999 al toegezegd dat het deze groep zou vrijlaten. Behalve deze 104 gevangenen houdt Israël nu bijna vijfduizend andere Palestijnen vast.