Opinie

Hoe het EK minigolf uit Appelscha verdween

In Appelscha liepen de hele week al mannen van middelbare leeftijd in trainingspak rond. Ze deden mee aan het EK minigolf voor senioren. De Nederlanders in het oranje, de Azzurri in het blauw. Tien landen, 98 spelers, 25 coaches en officials.

Het EK werd gehouden op de Zweedse viltbaan van Midgetgolfpark Friesland in Appelscha, de enige baan in Nederland met Zweeds vilt. Zaterdag werd na vier speeldagen de winnaar bekend. Dat was, zoals verwacht, Zweden.

Minigolf is midgetgolf voor profs. Superprofs. Daags voor het EK waren de delegaties al bezig om alle achttien holes tot in perfectie (hole-in-one) te oefenen. Omdat elke baan een ander baltype vereist, van de ‘3d 183’ tot de ‘Reisinger 98/2’, had elke prof een koffer met honderd verschillende ballen mee. Eén speler in het circuit had achthonderd verschillende ballen mee. Speciale klimaatkoffers moesten de ballen op de juiste temperatuur houden. De organisatie zorgde intussen voor tentbespanning over de holes, om hinder van dennennaalden te voorkomen.

Bij het EK minigolf voor senioren was de toevoeging ‘voor senioren’ feitelijk overbodig. Het ledental in Nederland loopt al jaren terug en 60 procent van de beoefenaars is 45-plus. De sport, zei organisator Douwe van der Zee in het Friesch Dagblad, kampt met een imagoprobleem.

Ik volgde de aanloop naar het EK al een tijdje, op afstand. Met name de besluitvorming rondom de subsidieaanvraag van 2.000 euro voor het evenement had mijn aandacht.

De eerste stemming daarover in de gemeenteraad van Oosterwolde, afgelopen februari, bleef met 10-10 onbeslist wegens een griepgeval. Een factor die vanwege de nauwe coalitiemeerderheid (11-10) het democratisch proces in de gemeente wel vaker beïnvloedde. De VVD was tegen de subsidie, die wilde niet zomaar overal potjes voor. De PvdA zag het evenement juist als een kans om de positie van Appelscha ‘economisch en recreatief’ te verbeteren.

Niet alleen minigolf, ook Appelscha kampt met een imagoprobleem. Sinds het verdwijnen van de speeltuin en het Miniatuurpark zit het dorp de laatste jaren niet echt in de lift. Met als gevolg dat de gemeente, zoals je wel vaker ziet, ten prooi is gevallen aan de marketing.

De ‘Recreatievisie Appelscha’ moet ‘het product Appelscha’ nu weer op de kaart zetten. Volgens het beleidsplan is het ‘vijf voor twaalf’ en kan Appelscha alleen met een ‘totaalvisie op het aanbod’ de concurrentie ‘op de markt’ te lijf. De ‘sterke punten’ van het dorp zijn daarom vertaald naar drie ‘ontwikkelingslijnen’ afgestemd op ‘de doelgroep’. Te weten Appelscha Actief, Appelscha Avontuurlijk en Appelscha Aangenaam.

Het EK minigolf voor senioren, dat aan alle A’s wel zo’n beetje voldeed, heeft na een debat en een tweede stemronde de subsidie niet gekregen. Misschien wordt het tijd voor een imago-impuls. Minigolf M…?

Deze zomer vervangen Freek Schravesande en Ellen de Bruin de vaste columnisten Margriet Oostveen en Arjen van Veelen