‘Gewapende mannen schieten 44 gelovigen neer in moskee Nigeria’

In het noordoosten van Nigeria zijn gisterochtend in een moskee 44 gelovigen doodgeschoten. Het nieuws komt nu pas naar buiten. Veiligheidsagenten verdenken islamitische militanten van het bloedbad.

Vandaag werden de lichamen geteld en geborgen, vertelt een agent aan persbureau AP. Hij sprak op basis van anonimiteit, omdat hij niet bevoegd was om met journalisten te praten. Behalve tientallen doden vielen er ook zeker 26 gewonden. Volgens een burgerwacht zijn er ook vier burgerwachten gedood toen zij reageerden op oproepen om hulp. Burgerwachten staan de Nigeriaanse krijgsmacht en politie bij in de strijd tegen misdaad.

De moskee is gevestigd in Konduga, ongeveer 35 kilometer buiten Maiduguri, de hoofdstad van de noordelijke staat Borno.

In Nigeria woedt nog steeds een hevige strijd met de fundamentalistische Boko Haram. De regering kondigde in mei de noodtoestand af in Borno en stuurde duizenden extra militairen naar het gebied. De troepenmacht is vastbesloten om de vrede in Borno te herstellen.

Boko Haram strijdt in Nigeria voor de invoering van strenge islamitische wetgeving. Nigeria (160 miljoen inwoners) is grofweg verdeeld in een christelijk zuiden en een islamitisch noorden, maar er wonen ook miljoenen christenen in het noorden.